Στα πρόθυρα πτώχευσης εκατοντάδες τουρκικές εταιρείες

Στα πρόθυρα πτώχευσης εκατοντάδες τουρκικές εταιρείες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η τουρκική οικονομία να έχει ξεπεράσει το απόγειο της κρίσης της λίρας, η οποία είχε φτάσει στο σημείο να υποχωρεί κατά 50% έναντι του δολαρίου στα μέσα Αυγούστου, με την οικονομία να προσαρμόζεται με ταχύ ρυθμό, ωστόσο η οικονομική προσαρμογή έχει υψηλό τίμημα. Με την τουρκική οικονομία να βιώνει πολύ μεγάλη επιβράδυνση από τον ρυθμό 7,4% με τον οποίο είχε αναπτυχθεί το 2017, πολλαπλασιάζονται οι τουρκικές εταιρείες που ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται σε συμπληγάδες καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει την κερδοφορία τους, ενώ η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού αυξάνουν κατά πολύ το κόστος εξυπηρέτησης δανείων σε δολάριο. Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου είχε δηλώσει προ ημερών πως ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές τους έχει ανέλθει σε 846.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των εταιρειών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανείων τους είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αριθμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου.

Προβληματικές

Σύμφωνα με τους Financial Times, μεταξύ των προβληματικών εταιρειών συγκαταλέγονται γνωστές εταιρείες από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, του κατασκευαστικού τομέα, της μεταποίησης, αλλά και του ενεργειακού κλάδου.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μια νέα εταιρεία που μπαίνει στον κατάλογο με αυτές που έχουν ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών τους», είπε πρόσφατα ο Τουντζάι Οζιλάν, πρόεδρος της Tusiad, της τουρκικής ένωσης βιομηχανιών και επιχειρήσεων που εκπροσωπεί 4.500 εταιρείες. «Αν αρχίσουν να χρεοκοπούν οι εταιρείες, θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι έμποροι και ολόκληρη η οικονομία θα επηρεαστούν. Η ανεργία θα αυξηθεί. Η χαμηλότερη μικρότερη ζήτηση θα κάνει δύσκολη τη ζωή για τις εταιρείες. Οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγαλύτερα προβλήματα στους ισολογισμούς τους και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητά τους να χορηγούν πιστώσεις», τόνισε ο Τουντζάι, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αλλάξει τον περασμένο Φεβρουάριο τη νομοθεσία για χορήγηση προστασίας από τους πιστωτές. Η νέα διαδικασία προβλέπει πως εταιρείες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματορροών θα μπορούν να καταρτίζουν νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δανείων που έχουν λάβει, συχνά με χαμηλότερο καταβαλλόμενο ποσό και σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο από αυτή που προέβλεπε αρχικά το δάνειο. Τη διαδικασία επιβλέπουν επίτροποι διορισμένοι από τα δικαστήρια. Αν εγκρίνουν τα δικαστήρια το προτεινόμενο από τις εταιρείες νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών τους, τότε παραχωρείται στις εταιρείες μια αρχική περίοδος τριών μηνών κατά την οποία είναι προστατευμένες από τις απαιτήσεις των πιστωτών τους.

Βυθίζονται…

Η χρονική περίοδος ενδέχεται να παραταθεί μέχρι και τα δύο έτη, επιτρέποντας στις εταιρείες που καλύπτονται να αποφύγουν να κηρύξουν πτώχευση. Ιδιοκτήτης εταιρείας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που προμηθεύει υλικά οικοδομών σε εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου εξηγεί στους FT ότι η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας κατά σχεδόν 30% από την αρχή του 2018 έχει συνδυαστεί με τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, με αποτέλεσμα η εταιρεία του να έχει φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. «Χρησιμοποιήσαμε όλο μας το κεφάλαιο και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας… Βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά».

Αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα χρέη της εταιρείας, ύψους εκατομμυρίων λιρών, ο Τούρκος επιχειρηματίας κατέθεσε, τον περασμένο μήνα, αίτηση προστασίας από τους πιστωτές ενώ έχει αναγκαστεί να απολύσει 150 υπαλλήλους. Τώρα ελπίζει πως αν κερδίσει χρονική παράταση από το δικαστήριο θα καταφέρει να σώσει την εταιρεία πουλώντας περιουσιακά της στοιχεία ώστε να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή