Ευφάνταστα έθιμα για μια καλή χρονιά

Ευφάνταστα έθιμα για μια καλή χρονιά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετάμε πατάτες, κάνουμε ποδαρικό, ανοίγουμε παράθυρα και τρώμε μανιωδώς σταφύλια. Προκειμένου η νέα χρονιά να φέρει καλοτυχία, υγεία, έρωτα, γονιμότητα και χρήματα, κάθε λαός υποδέχεται διαφορετικά την έλευση του νέου χρόνου. Σπάζοντας πιάτα στις εξώπορτες φίλων, αλλά και πηδώντας από καρέκλες, καλωσορίζουν τη νέα χρονιά στη Δανία, σύμφωνα με στοιχεία της student.com, της μεγαλύτερης πλατφόρμας εύρεσης φοιτητικής εστίας. Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί πιστεύουν, όπως και εμείς, στο ποδαρικό. Το πρώτο πρόσωπο που περνάει το κατώφλι είναι και αυτό που θα φέρει την τύχη στο σπιτικό, εξ ου και καταφθάνει με δώρα: νόμισμα για οικονομική ευημερία, ψωμί για φαγητό, αλάτι για γεύση, κάρβουνο για ζεστασιά ή ένα αλκοολούχο ποτό για ευθυμία. Οι γείτονές μας οι Ιταλοί τρώνε φακές μαγειρεμένες με χοιρινά λουκάνικα, μια συνταγή που έχουν κληρονομήσει από τους Ρωμαίους.

Οι δε Ισπανοί τρώνε δώδεκα ρώγες σταφυλιού στον ρυθμό των δώδεκα χτύπων της καμπάνας τα μεσάνυχτα της αλλαγής του χρόνου. Οι Τσέχοι θέλουν να προβλέψουν ποιοι θα νοικοκυρευτούν τη νέα χρονιά. Οι ανύπαντρες γυναίκες ρίχνουν ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο τους με κατεύθυνση την πόρτα. Αν αυτό προσγειωθεί με τη μύτη προς την πόρτα αποτελεί σημάδι ότι θα παντρευτούν εντός του νέου έτους. Σε αγώνα… ταχύτητας μέχρι τις 12.01 επιδίδονται οι Ρώσοι, που καλούνται σε ένα λεπτό να πιουν ένα ποτήρι σαμπάνια, στο οποίο έχουν πετάξει τις στάχτες από ένα χαρτί, στο οποίο έχουν καταγράψει όλες τους τις ευχές για τη νέα χρονιά! Περισσότερο ευφάνταστοι αποδεικνύονται οι Λατινοαμερικανοί. Οι Μεξικανοί γράφουν σε ένα χαρτί όσα θέλουν να ξεχάσουν από τη χρονιά που πέρασε και το καίνε, ενώ ετοιμάζουν μια φανταστική βαλίτσα και κάνουν τον γύρο του σπιτιού. Οι Περουβιανοί τρώνε σταφύλια κάτω από το τραπέζι και πετούν τρεις πατάτες, μια ξεφλουδισμένη, μια μισο-ξεφλουδισμένη και μια άθικτη κάτω από το κρεβάτι. Μετά, με κλειστά τα μάτια, επιλέγουν μία εξ αυτών, η οποία αποκαλύπτει την οικονομική τους κατάσταση τη νέα χρονιά.

Οι Φιλιππινέζοι φορούν πουά ρούχα και αγοράζουν στρογγυλά φρούτα. Ο πρόεδρος της κοινότητας Φιλιππινέζων στην Αθήνα, Τζο Βαλέντσια, εξηγεί τον λόγο. «Προμηθευόμαστε μεγάλα, στρογγυλά φρούτα, όπως πορτοκάλια, αβοκάντο και ανανάδες, με την πεποίθηση ότι θα μας φέρουν καλοτυχία». Στις μακρινές Φιλιππίνες που την εποχή αυτή η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 30 βαθμούς, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για να εισέλθει η καλή τύχη. «Μόνο, όμως, στα χωριά όπου γνωρίζονται μεταξύ τους και υπάρχει εμπιστοσύνη», τονίζει ο κ. Βαλέντσα, ο οποίος διευκρινίζει ότι λίγα από τα εν λόγω έθιμα διατηρούν στην Αθήνα οι συμπατριώτες του, που θα δειπνήσουν τρώγοντας μεταξύ άλλων το αγαπημένο τους πιλάφι, μαγειρεμένο με γάλα καρύδας και καστανή ζάχαρη.

Πάντως, δεν γιορτάζουν όλοι οι χριστιανοί που ζουν στην Αθήνα την έλευση της νέας χρονιάς. «Εμείς δεν ακολουθούμε το γρηγοριανό ημερολόγιο, οπότε έχουμε Πρωτοχρονιά στις 11 Σεπτεμβρίου και βρισκόμαστε ακόμη στο… 2011», λέει, γελώντας στην «Κ», ο Ασέφα Ντεμπέλε εκ μέρους της κοινότητας των Αιθιόπων, «ευτυχώς η απόκλιση στον εορτασμό των Χριστουγέννων είναι μικρότερη, καθώς τα γιορτάζουμε την 7η Ιανουαρίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή