Μια πρωτοποριακή εικόνα «κρύβει» 195 δισεκατομμύρια πίξελ

Μια πρωτοποριακή εικόνα «κρύβει» 195 δισεκατομμύρια πίξελ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς είναι το αστικό τοπίο της Σαγκάης, αποτυπωμένο όπως μας έχουν συνηθίσει οι παραδοσιακές, εναέριες φωτογραφίες. Πανύψηλοι ουρανοξύστες ξεπετάγονται από το έδαφος, μεγάλες λεωφόροι διακλαδώνονται σαν φλέβες, και τριγύρω το δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ περικυκλώνει την ασιατική μεγαλούπολη.

Σταδιακά, η φωτογραφία φανερώνει κάτι το λιγότερο συνηθισμένο. Με μια απλή κίνηση του κένσορα, ο χρήστης καταφέρνει να εστιάσει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης επιθυμεί, ανακαλύπτοντας μέχρι και τις εκφράσεις στα πρόσωπα των ανθρώπων που περπατούν και τους αριθμούς στις πινακίδες των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν.

Η χιλιοειπωμένη λαϊκή φράση θέλει μια εικόνα να κρύβει χίλιες λέξεις. Στην περίπτωση της φωτογραφίας της κινεζικής εταιρείας Bigpixel Technology Corporation, η εικόνα κρύβει 195 δισεκατομμύρια πίξελ και περιέχει αρκετό υλικό ώστε να τη χαζεύει κανείς για ατελείωτους μήνες. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο πριν από μερικές μέρες και έχει ήδη λάβει πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέψεις. Πρόκειται, άλλωστε, για την πιο λεπτομερή εικόνα της Ασίας και, σύμφωνα με τις περήφανες δηλώσεις της κινεζικής εταιρείας που επικεντρώνεται στη φωτογραφία και την επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, η απεικόνισή της είναι 2.000 φορές πιο ακριβής από τη δυνατότητα της καλύτερης παραδοσιακής κάμερας του σήμερα.

Στην πραγματικότητα, πίσω από την εντυπωσιακή φωτογραφία κρύβεται ένα μωσαϊκό από χιλιάδες εικόνες. Η εταιρεία τράβηξε ταυτόχρονα πάνω από τέσσερις χιλιάδες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου λογισμικού τις «έραψε», συνθέτοντας το εντυπωσιακό τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Παρά τη χρήση πολλαπλών συσκευών, η εταιρεία δεν βασίστηκε ούτε σε δορυφόρο ούτε στην κβαντική τεχνολογία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χαρεί κανείς με τις νέες αυτές προοπτικές. Το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με τη λεπτομερή απεικόνιση ανοίγουν νέους ορίζοντες για τον καλλιτεχνικό κόσμο, με συναρπαστικές εφαρμογές στη φωτογραφία τοπίων της φύσης. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα λεπτομερούς απεικόνισης μιας ολόκληρης μεγαλούπολης είναι χρήσιμο εργαλείο για την ασφάλεια.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που ανατριχιάζουν μπροστά στην ιδέα πως, εν αγνοία τους, μια κάμερα που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μπορεί να καταγράφει κάθε τους κίνηση. Το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο τρομακτικό αν σκεφθεί κάποιος πως στην Κίνα έχουν ήδη εγκατασταθεί κάμερες επιτήρησης στους δρόμους της Σεντζέν, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων κυκλοφορίας, οι φωτογραφίες των εκάστοτε πεζών εμφανίζονται σε γιγαντοοθόνες συνοδευόμενες από προειδοποιητικές φράσεις.

Οι εξελίξεις της δυνατότητας της φωτογραφίας, λοιπόν, μας φέρνουν σε ένα μέλλον αρκετά κοντά σε αυτό που είχε φανταστεί ο Τζορτζ Οργουελ στη δυστοπική νουβέλα του «1984». Μόνο που η διαφορά είναι πως στον φανταστικό κόσμο του Μεγάλου Αδελφού, το καθεστώς είχε εγκαταστήσει κάμερες σε κάθε σπίτι της χώρας. Στη Σαγκάη χρειάστηκε απλά ένα σύγχρονο λογισμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή