Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ μας κάνει ποδαρικό για το 2019

Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ μας κάνει ποδαρικό για το 2019

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι, τέτοια μέρα, η Βρετανίδα πρέσβειρα, Κέιτ Σμιθ, είχε αποδεχθεί την πρόταση της στήλης να γράψει στους αναγνώστες της «Κ» ένα ωραίο ευχετήριο μήνυμα. Μιας και το ποδαρικό της βγήκε πραγματικά γούρικο, της ζητήσαμε να πράξει το ίδιο και για το 2019. Το δέχθηκε με αγάπη και ευγένεια. Στις φετινές της ευχές αποτυπώνει τη στενή σχέση φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και αναφέρεται στους Ελληνες με βαθιά γνώση και σεβασμό. Αλλωστε, η Κέιτ Σμιθ όχι μόνον μιλάει απταίστως την ελληνική, αλλά έχει υπηρετήσει ξανά στην πρεσβεία της Αθήνας, στην αρχή της καριέρας της. Ιδού οι ευχές της:

«Η Πρωτοχρονιά είναι εξ ορισμού ορόσημο, η αρχή μιας νέας σελίδας. Στη Βρετανία πολλοί από μας επιχειρούμε να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή χειροπιαστή πραγματικότητα με την παράδοση που έχουμε για τις Αποφάσεις του Νέου Ετους. Αυτές τις μέρες, εκατομμύρια συμπατριώτες μου κι εγώ θα δεσμευθούμε ότι θα κάνουμε κάποιου είδους αλλαγή στη ζωή μας – συχνά για να βελτιώσουμε τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική μας υγεία: να ασκούμαστε περισσότερο, για παράδειγμα, να διαβάζουμε περισσότερο και να βλέπουμε τηλεόραση λιγότερο, να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μας και λιγότερο χρόνο στη δουλειά.

Ομως νομίζω ότι στη φετινή τους λίστα οι περισσότεροι Βρετανοί θα συμπεριλάβουν και μία απόφαση που αφορά ένα θέμα εθνικό: να oλοκληρώσουν το Brexit και να πάνε παρακάτω. Βεβαίως, με τη διαδικασία του άρθρου 50 αυτό εν μέρει θα συμβεί ούτως ή άλλως. Ομως όλοι μας, ανεξαρτήτως των απόψεών μας για το θέμα, θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την ανησυχία και τους πολιτικούς κλυδωνισμούς των τελευταίων μηνών σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Η κομβική στιγμή δεν θα είναι η 1η Ιανουαρίου, αλλά λίγες μέρες αργότερα. Οσοι εμπλέκονται ή επηρεάζονται ή ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις, ελπίζουν ότι θα υπάρξει η πολυπόθητη βεβαιότητα ώστε να δούμε ξεκάθαρα τον ορίζοντα και να κάνουμε τα σχέδιά μας αναλόγως. Γιατί, όσο κι αν αγαπάμε τις προκλήσεις στη διπλωματία, η δουλειά της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και της πρέσβειρας, όπως και των συναδέλφων μου στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη. Και, για να είμαι ειλικρινής, θα είναι θείο δώρο για τη συλλογική πνευματική, συναισθηματική και σωματική υγεία ακόμα όλων των Βρετανών!

Βεβαίως, το 2019 υπόσχεται πολλά και για την Ελλάδα. Ολοι ελπίζουν ότι στην πρώτη χρονιά της μεταμνημονιακής εποχής, τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης θα ενισχυθούν περαιτέρω. Κι επειδή είναι χρονιά εκλογών, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν και πολιτικές ανακατατάξεις κάποιου είδους. Bεβαίως, όπως συμβαίνει όλο και πιο συχνά στον σύγχρονο κόσμο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για απρόβλεπτες εξελίξεις και, ίσως, μερικές εκπλήξεις.

Οι Ελληνες δεν συνηθίζουν να παίρνουν αποφάσεις για μεγάλες αλλαγές στην αρχή του χρόνου όπως κάνουμε εμείς και αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί είναι βαθιά φιλοσοφημένοι και ξέρουν ότι όσο αποφασισμένος και να είναι κανείς, οι εξελίξεις οι ίδιες είναι ικανές να αλλάξουν ή και να ανατρέψουν και τα πιο προσεκτικά σχέδια. Γι’ αυτό και μου φαίνεται σοφότερο που την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα ευχόμαστε υγεία, σωματική, συναισθηματική και πνευματική. Μια τέτοια ευχή στρέφει την προσοχή και τη φροντίδα μας σ’ αυτό που είναι πραγματικά το σημαντικότερο σ’ έναν αβέβαιο κόσμο. M’ αυτό το πνεύμα, λοιπόν, εύχομαι στη στήλη, στην “Καθημερινή” (που δοκιμάστηκε πριν από λίγες μέρες αλλά που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια προσφοράς στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία), στους αναγνώστες της και στους Ελληνες, όπου κι αν βρίσκονται, χρόνια πολλά και καλά, με υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή