Απρόβλεπτες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis

Απρόβλεπτες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis μέχρι το πρωί της Δευτέρας, είχε ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον τις ελληνικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές για την πρόθεσή του να μετοικήσει με την οικογένειά του στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με αστυνομικές αρχές, υπέγραψε δήλωση στις 27 Δεκεμβρίου 2018 ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω αστυνομική προστασία, κάτι που περιλαμβάνεται στην αιτιολογία της διάταξης με την οποία του απαγγέλλονται βαρύτατες κατηγορίες για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση Novartis.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από δικαστικές πηγές, βρέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Τι διημείφθη εκεί παρέμενε άγνωστο μέχρι αργά χθες. Ο κ. Μανιαδάκης είπε μιλώντας χθες το βράδυ στον γράφοντα ότι πιέσθηκε να ομολογήσει ότι «είχα πάρει ο ίδιος χρήματα ή πρόσωπα με τα οποία είχα συνεργασθεί, όπως ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σαμαράς, είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis». Ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για πράγματα που δεν γνώριζε και οι εισαγγελείς τού έδωσαν μία εβδομάδα προθεσμία για να το σκεφτεί. Το βέβαιο είναι ότι στο χρονικό αυτό σημείο η Εισαγγελία γνώριζε πλήρως τις κινήσεις του κ. Μανιαδάκη και την πρόθεσή του να μετοικήσει, καθώς, όπως προαναφέραμε, είχε ενημερώσει σχετικά. Ο ίδιος, κάθε φορά που έφευγε για το εξωτερικό, όπου αδιάλειπτα εργαζόταν τον τελευταίο χρόνο, ενημέρωνε την Εισαγγελία Διαφθοράς και πάντα επέστρεφε. (Σ.σ. φαίνεται ότι οι επαφές του κ. Μανιαδάκη με την Εισαγγελία ήταν συχνότερες απ’ ό,τι αποτυπώνουν οι δύο καταθέσεις του σε αυτή, μία με το όνομά του και μία ως προστατευόμενου μάρτυρα.) Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι το 2018 ταξίδεψε 75 φορές, ενημερώνοντας κάθε φορά πού πηγαίνει και πόσο θα λείψει.

Ο κ. Μανιαδάκης είχε από το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα είπε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές ότι επρόκειτο να μετοικήσει στη Μαδρίτη. (Σ.σ.: δουλεύει για μεγάλη αμερικανική εταιρεία.) Την Παρασκευή το πρωί, ένας φωτογράφος τράβηξε φωτογραφίες έξω από το σπίτι του Μανιαδάκη στον Διόνυσο, αποτυπώνοντας σκηνές της φόρτωσης της οικοσκευής της οικογένειάς του, ενώ ο εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό» τον καλούσε στο τηλέφωνο για να τον ρωτήσει αν βρίσκεται στην Ελλάδα. (Σ.σ.: Ο κ. Μανιαδάκης τελικά απάντησε την Κυριακή, λέγοντας ότι είναι στο Λονδίνο.)

Τη Δευτέρα το πρωί, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αφού έκαναν check in, ο κ. Μανιαδάκης και η οικογένειά του προχώρησαν στην πύλη επιβίβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί τον σταμάτησαν δύο άνδρες με πολιτικά, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει αφού θα έπρεπε να ελεγχθεί εάν εκκρεμούν εις βάρος του δικαστικές αποφάσεις.

Η διάταξη με την κατηγορία της «παθητικής δωροδοκίας» του κ. Mανιαδάκη διαβιβάσθηκε με φαξ τις μεσημβρινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου στην αστυνομία του αεροδρομίου, αφού πρώτα του είχε κρατηθεί το διαβατήριο. Στην αιτιολογία περιλαμβάνεται η κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μανιαδάκης «έλαβε 120.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει νόμο που ήταν μνημονιακή υποχρέωση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίζονται οι οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οφειλές τους στο κράτος…». Ο κ. Μανιαδάκης κατηγόρησε τις εισαγγελικές αρχές ότι του φέρθηκαν «βάναυσα», αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που του έδιναν έως τότε και τη συνεργασία την οποία είχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή