Υπό προϋποθέσεις θα παρατείνεται ανά 6μηνο ο μειωμένος ΦΠΑ σε 5 νησιά

Υπό προϋποθέσεις θα παρατείνεται ανά 6μηνο ο μειωμένος ΦΠΑ σε 5 νησιά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται, υπό προϋποθέσεις, το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ (μειωμένοι κατά 30% οι συντελεστές) στα πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σε Λέσβο, Χίο,  Σάμο, Κω και Λέρο θα κρίνει εάν θα παρατείνεται κάθε εξάμηνο το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Ηδη αποφασίσθηκε η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2019. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα καταφθάσει στην Ελλάδα η ειδική υπηρεσία της Κομισιόν, που θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις. Οσο δηλαδή συναινεί η Κομισιόν θα παρατείνεται το καθεστώς, εφόσον βέβαια οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής υπερβαίνουν τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να δεχθούν τα νησιά. Οπως προκύπτει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα είναι δυνατή η μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον:

1. Ο μέσος αριθμός των φιλοξενουμένων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης υπερβαίνει  τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε κέντρου. Για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας  Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας  που θα οριστεί από  την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, για το δωδεκάμηνο που λήγει στο τέλος του προηγούμενου μήνα από  την έκδοση  της απόφασης.

2. Πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά τον χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

• Βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά.

• Πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά.

• Αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο  ή προς μη υποκείμενο στον φόρο  νομικό  πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στο  πλαίσιο της  ενδοκοινοτικής απόκτησης  αγαθών.

• Εισάγονται στα νησιά αυτά.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η απόφαση του υπουργού  Οικονομικών εκδόθηκε με βάση  στοιχεία της υπηρεσίας Υποδοχής  και  Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής  Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή