Δύσκολη κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής

Δύσκολη κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς σημειώθηκε το πρώτο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ αιτούντων άσυλο διαφορετικής εθνικότητας, οι οποίοι βρίσκονται στον καταυλισμό του Κατσικά στα Ιωάννινα.

Ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο αναφέρθηκε στο περιστατικό ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, «εφόσον άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες –δεν υπάρχουν μονοεθνικά camps– παραμένουν σε χώρο που οι ίδιοι δεν έχουν επιλέξει». Οσον αφορά την κακοκαιρία δήλωσε στην «Κ» ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα στους καταυλισμούς της Βορείου Ελλάδος για την προστασία των φιλοξενουμένων. «Στις αναφορές από τις δομές καταγράφονται μόνο μικρά λειτουργικά προβλήματα, όπως π.χ. το ότι έχουν χαλάσει κάποια κλιματιστικά», τόνισε.

Στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων ένας Αφγανός και ένας Ιρανός φέρονται να ξυλοκόπησαν και στη συνέχεια να λήστεψαν δύο Σύρους και ακόμη ένα άτομο. Λίγες ώρες αργότερα, το κοντέινερ όπου διέμεναν τα θύματα πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Η συγκεκριμένη δομή, στην οποία υπήρχαν αρχικά σκηνές, είχε κλείσει, ωστόσο ανασκευάστηκε με την τοποθέτηση κοντέινερ και επαναλειτούργησε από το καλοκαίρι, προκειμένου να στεγαστούν πολλοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα νησιά στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στον Κατσικά διαμένουν 880 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Την ίδια στιγμή στα νησιά και ιδίως στη Σάμο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι χιλιάδες άτομα παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στις παρυφές της πρωτεύουσας του νησιού, βρίσκονται πάνω από 4.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 600. Παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα, οι συνεχόμενες αφίξεις από την Τουρκία δεν επιτρέπουν τη βελτίωση της κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα του 2018 μεταφέρθηκαν 415 άτομα στην ενδοχώρα αλλά αντίστοιχα στο ίδιο χρονικό διάστημα με 17 βάρκες από την Τουρκία, 485 άτομα έφθασαν στα νησιά από τα οποία τα 59 στη Σάμο και τα 297 στη Λέσβο, ενώ οι υπόλοιποι «βγήκαν» σε άλλα νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών αρχών συνολικά 39 πλοία, τα οποία μετέφεραν 1.367 ανθρώπους, ξεκίνησαν από τις ακτές της Τουρκίας με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο η τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε τα 22 από αυτά βοηθώντας να περιοριστούν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή