Πλαστή καθημερινότητα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε πια αρκετά εξοικειωμένοι με τις πλαστές ειδήσεις και τις «πειραγμένες» φωτογραφίες που τις συνοδεύουν. Οσο όμως αυξάνεται η καχυποψία μας και βελτιώνεται η ικανότητά μας να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα, τόσο εξελίσσονται τα τεχνολογικά εργαλεία όχι μόνο για την παραποίηση εικόνων και βίντεο, αλλά και για τη «δημιουργία» γεγονότων ή ανθρώπινων προσώπων που δεν υπήρξαν ποτέ. Ηδη από τον Οκτώβριο, οι χρήστες των κινητών Pixel της Google έχουν στη διάθεσή τους μία εφαρμογή, που κάνει κυριολεκτικά… τη νύχτα μέρα, αποκαθιστώντας το φως και το χρώμα στις δυσδιάκριτες νυχτερινές φωτογραφικές λήψεις.

Παράλληλα, ένα καινούργιο λογισμικό που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ «μεταφέρει» τις ακριβείς κινήσεις ενός ατόμου σε ένα άλλο: έτσι, στο όχι ιδιαίτερα μακρινό μέλλον θα αρκούν μερικά κλικ για να πείσετε το κοινό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορείτε να εκτελέσετε περίτεχνα ακροβατικά ή να αντιγράψετε στην εντέλεια μια χορογραφία του Ιβάν Βασίλιεφ.

Οι «έξυπνοι» αλγόριθμοι βελτιώνουν συνεχώς την ικανότητά τους να παράγουν εικόνες, συνθέτοντας μικροσκοπικά θραύσματα από υπαρκτές φωτογραφίες ή έργα τέχνης, ενώ πρόσφατα ο Αυστραλός καλλιτέχνης Νίκολας Γκάρντινερ συνδύασε τα πρόσωπα του Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίγκ σε ένα ελαφρώς ανατριχιαστικό πειραματικό φιλμ με τίτλο «Proxy». Στα σουρεαλιστικά «έργα» του αλγορίθμου BigGAN, που φέρει την υπογραφή του στούντιο DeepMind της Google, σχεδόν απόλυτα ρεαλιστικά πλάνα διαδέχονται το ένα το άλλο και, μολονότι ένας προσεκτικός παρατηρητής δεν αργεί να αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά, είναι πιθανό ότι σε μερικά χρόνια τα όρια ανάμεσα στο υπαρκτό και το πλαστό –τουλάχιστον στο σύμπαν του Διαδικτύου– θα είναι ακόμη πιο θολά. Ισως όμως τελικά αυτό είναι λιγότερο ανησυχητικό από τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στη φαντασία μας η ύπαρξη λογισμικού, το οποίο θα μπορεί να δημιουργεί αληθοφανείς εικόνες με βάση τις περιγραφές μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή