Συνεχείς εκκλήσεις για επιστροφή πίνακα

Συνεχείς εκκλήσεις για επιστροφή πίνακα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μουσείο Ουφίτσι, το οποίο βρίσκεται στη Φλωρεντία, απηύθυνε έκκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει στον επαναπατρισμό ενός πίνακα του 18ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί από στρατιώτες του ναζιστικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Βάζο με τα λουλούδια», μια νεκρή φύση του Ολλανδού ζωγράφου Γιαν βαν Χόoσεμ, βρίσκεται στην κατοχή μιας γερμανικής οικογένειας.

«Εξαιτίας αυτής της υπόθεσης οι πληγές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της τρομοκρατίας των ναζί δεν έχουν ακόμη επουλωθεί», επισήμανε ο Αϊκε Σμιντ, διευθυντής του μουσείου Ουφίτσι, ο οποίος είναι Γερμανός. «Η Γερμανία έχει το ηθικό καθήκον να επιστρέψει τα έργα στο μουσείο μας και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει το ταχύτερον δυνατόν, μαζί με όλα τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά έργα που λαφυραγωγήθηκαν από τον στρατό των ναζί».

Το έργο, το οποίο έχει διαστάσεις 47 επί 35 εκατοστά, αρχικά εκτέθηκε στη Φλωρεντία το 1824, αφού αγοράστηκε από τον Μεγάλο Δούκα Λεοπόλδο Β΄ προκειμένου να προστεθεί στην καλλιτεχνική συλλογή του.

Μέχρι το 1940 εξετίθετο στο ανάκτορο Πίτι, όταν μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκε σε γειτονικό χωριό. Οι Γερμανοί στρατιώτες άρπαξαν τον πίνακα καθώς οπισθοχωρούσαν προς τη βόρεια Ιταλία μετά την απόβαση των συμμάχων στο Ανζιο και την απελευθέρωση της Ρώμης. Τελικά, κάθε ίχνος του πίνακα χάθηκε έως το 1991, λίγο μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Ο Σμιντ υποστηρίζει ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ιταλικού κράτους, η γερμανική οικογένεια που κατείχε τον πίνακα δεν θέλησε να τον επιστρέψει. Επίσης τόνισε ότι πολλοί «διαμεσολαβητές» προσπάθησαν να ξαναπουλήσουν τον πίνακα στο μουσείο και η πιο πρόσφατη «εξοργιστική προσφορά» ανάγκασε την εισαγγελία της Φλωρεντίας να ανοίξει έρευνα επί του θέματος. «Ιδιοκτήτης του πίνακα είναι το ιταλικό κράτος και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ξαναγοράσει τον πίνακα», τόνισε ο Αϊκε Σμιντ.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σμιντ ανέφερε: «Μια έκκληση για τη Γερμανία για το 2019. Επιθυμούμε ο διάσημος πίνακας “Βάζο με λουλούδια”, που εκλάπη από τους Γερμανούς στρατιώτες του Τρίτου Ράιχ, να επιστραφεί στο μουσείο Ουφίτσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή