Ξανακερδίζοντας τον χρόνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ις τελευταίες ημέρες του 2018 περίσσεψαν στον ξένο Τύπο τα αφιερώματα για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου, που σπαταλιέται στα κινητά και στην ταχεία, διαγώνια ανάγνωση (skimming). Η λύση στο ερώτημα «Πώς θα γίνετε πιο ευτυχισμένος το 2019;» είναι –με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα– μία: ζήστε την αληθινή ζωή, παραμείνετε offline. Τέτοιου είδους άρθρα, που κατακεραυνώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, ηχούν κάπως σαν ημερίδα σε συνέδριο της ΚΝΕ. Νοσταλγούν μια εξιδανικευμένη προγενέστερη ζωή, την ψηφιακή εποχή του λίθου κι είναι μάλλον παρωχημένα. Θυμίζουν τα κατά καιρούς αναθέματα κατά των VCR, DVD, CD και εσχάτως εναντίον του έξυπνου κινητού που θα σημάνει το οριστικό τέλος του Τύπου, του ebook που θα σκοτώσει το βιβλίο, του Tinder που θα ακυρώσει το φλερτ, του Netflix που θα οδηγήσει σε μαρασμό τον κινηματογράφο κ.λπ. Ολοι αυτοί οι τεχνοφοβικοί επικήδειοι διαψεύστηκαν.

Oι άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν, να ακούν μουσική, να βλέπουν σινεμά και να ερωτεύονται, αλλάζει όμως ο τρόπος που το κάνουν. Οσοι αναπολούν την εποχή προ Διαδικτύου προφανώς ξεχνούν πόσο έχει απλοποιηθεί η ζωή με τα smartphones, τη διαρκή και γρήγορη συνδεσιμότητα, την αέναη πρόσβαση σε ειδήσεις, πληροφορίες και δεδομένα. Το γεγονός ότι με μια συσκευή που χωράει στην παλάμη μπορεί κανείς να κλείσει εισιτήρια, να μεταφέρει χρήματα από ένα λογαριασμό σε έναν άλλον, να κάνει τζόκινγκ ακούγοντας μουσική, να βλέπει ταινίες στο αεροπλάνο, να επικοινωνεί με τους αγαπημένους του στην άκρη του κόσμου είναι από μόνο του συναρπαστικό. Η εξάρτηση, ενίοτε ο ψηφιακός εθισμός, είναι προσωπική επιλογή. Ηδη οι ίδιες οι εταιρείες προσπαθούν να συνδράμουν τους χρήστες να καταπολεμήσουν την κατάχρηση. Στα νέα λειτουργικά της συστήματα η Αpple μετράει τον εβδομαδιαίο χρόνο ενασχόλησης με το κινητό και ενημερώνει τον κάτοχο του τηλεφώνου αν αυξήθηκε ή μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα υπάρχει η εφαρμογή «Μην ενοχλείτε», που παγώνει τις λειτουργίες του κινητού στη διάρκεια της νύχτας ή οιασδήποτε άλλης χρονικής περιόδου επιλέξει ο χρήστης.

Ο ξανακερδισμένος χρόνος από τις αμέτρητες εφαρμογές των κινητών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα εξασφαλίσει κανείς αν παραμείνει για λίγο offline. Πλέον, η ζωή εκτός Διαδικτύου είναι πιο ψεύτικη και προσποιητή από την κανονική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή