Τα ΤΕΙ, ΑΕΙ με μαγικό ραβδί Γαβρόγλου

Τα ΤΕΙ, ΑΕΙ με μαγικό ραβδί Γαβρόγλου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​ιεθνές Πανεπιστήμιο απέκτησαν οι Σέρρες, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Κατερίνη και η Δράμα. Η Θεσσαλονίκη, η έκτη πόλη του «νέου» Διεθνούς, είχε, αφού ήταν έδρα του «παλιού» Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Κουβάρι όντως, αλλά πώς να εξηγηθούν οι πολιτικές φαιδρότητες της κυβέρνησης, που διά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου πήρε το μυστρί και φτιάχνει νέα πανεπιστήμια στα «ερείπια» παλιών!

Η απόφαση στερείται ακαδημαϊκών ερεισμάτων, καθώς τρία ΤΕΙ (το Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης, το Κεντρικής Μακεδονίας και το Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) θα συνενωθούν χωρίς αξιολόγηση μαζί με το νυν «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος», το οποίο έως τώρα οργανώνει μόνο αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα. Καμία συνάφεια ή, αλλιώς, «ό,τι να ’ναι»…

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου αντιφάσκει όταν επιχειρεί να εξηγήσει τα σχέδιά του. Οπως λέει στην αιτιολογική έκθεση ν/σ για τη συνένωση πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην Κεντρική Ελλάδα, «παραμένει σήμερα ανοικτό το ζήτημα της πραγματικής αναβάθμισης των ΤΕΙ παρά τα μεγάλα βήματα που έκαναν πολλά από αυτά χάρη κυρίως στο προσωπικό τους». Και συνεχίζει: «Η λύση στα προβλήματα των ΤΕΙ και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έγκειται στην απλή μετατροπή των πρώτων σε πανεπιστήμια». Αρα, πώς νοείται η «πανεπιστημιοποίηση» των τριών ΤΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα; Μάλιστα, τα αντικείμενα των νέων σχεδιαζόμενων τμημάτων είναι μια παραλλαγή των παλιών· και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού είναι δεδομένο το διδακτικό προσωπικό.

«Πολλά ΤΕΙ είναι μικρά και χωρικά διασπαρμένα», συνεχίζει ο υπουργός. Και μετά απ’ αυτό αποφασίζει οι Σέρρες να αποκτήσουν δεύτερο πανεπιστήμιο, αφού το ΤΕΙ τους θα «πανεπιστημιοποιηθεί» ενώ ήδη διαθέτουν παράρτημα του ΑΠΘ. Οσο για τα ΤΕΙ σε Καβάλα και Δράμα, οι πόλεις «τους» είναι πιο κοντά στην Ξάνθη, όπου έχει έδρα η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Θράκης, από ό,τι στη Θεσσαλονίκη. Η μικροκομματική στόχευση είναι προφανής και δεν γεννάει απορίες. Αναρωτιέμαι μόνο, όταν ο κ. Γαβρόγλου συναντήσει τον Αριστείδη Μπαλτά και τη Σία Αναγνωστοπούλου (πανεπιστημιακοί και πρώην υπουργοί) και τους συναδέλφους του στο ΕΚΠΑ, με ποια επιχειρήματα ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας θα εξηγήσει ότι «πανεπιστημιοποίησε» τα… ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή