Οι μπακαλιάροι και η κοκαΐνη

Οι μπακαλιάροι και η κοκαΐνη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ψάρια από το Εκουαδόρ θα παραδίδονταν στο λιμάνι του Πειραιά παραμονή Χριστουγέννων. Στις 21 Δεκεμβρίου, όμως, φωτογραφίες που στάλθηκαν στο κινητό τηλέφωνο Ελληνα μυστικού αστυνομικού έδειχναν ότι τα κοντέινερ δεν περιείχαν μόνο μπακαλιάρους. Δεκάδες πακέτα ναρκωτικών τυλιγμένα με καφέ κολλητική ταινία και με λογότυπο μια άγκυρα σε πράσινο φόντο είχαν τοποθετηθεί επιμελώς σε κρύπτη, στο δάπεδο του εμπορευματοκιβωτίου. Η ώρα των συλλήψεων είχε φτάσει.

Στις 29 Δεκεμβρίου ένας Ελληνας 74 ετών, ένας Τούρκος 48 ετών και ένας Κινέζος 40 ετών συνελήφθησαν στην Αττική με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών, ενώ το φορτίο των 176 κιλών κοκαΐνης, που θα ταξίδευε από τη Λατινική Αμερική με ενδιάμεσο σταθμό τη Μάλτα, δεν κατέληξε ποτέ στην Ελλάδα. Είχε δεσμευθεί έξι ημέρες νωρίτερα στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ. Η «Κ» παρουσιάζει το παρασκήνιο των ερευνών που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος. Οι συλληφθέντες δεν είχαν υποψιαστεί ότι επί εννέα μήνες, δύο από τους υποτιθέμενους συνεργάτες τους ήταν μυστικοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, στα μέσα του περασμένου Απριλίου δύο εκ των κατηγορουμένων προσέγγισαν μυστικό αστυνομικό (αγνοώντας την πραγματική του ταυτότητα), ζητώντας του να μισθώσει αποθήκη και να βρει εταιρεία που θα αναλάμβανε τον εκτελωνισμό, την παραλαβή, αποθήκευση και μεταφορά των ναρκωτικών. Μάλιστα τον προμήθευσαν και με κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να επικοινωνεί μαζί τους μόνο με αυτό, μέσω μιας εφαρμογής κρυπτογραφημένων συνομιλιών. Δεύτερος μυστικός αστυνομικός ανέλαβε τον ρόλο του εκπροσώπου εμπορικής εταιρείας.

Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, Τούρκος πολίτης με το ψευδώνυμο «Ολλανδός», ζήτησε τον Ιούλιο του 2018 την παραγγελία κοντέινερ με ανανάδες από το Εκουαδόρ. Το πρώτο φορτίο θα ήταν καθαρό από ναρκωτικά. Ηταν μια δοκιμαστική αποστολή αυτή, για να διαπιστωθεί εάν θα ελεγχόταν στον Πειραιά το περιεχόμενο του κοντέινερ. Στην πορεία τα σχέδια του κυκλώματος φαίνεται πως άλλαξαν. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ζητήθηκε από τον μυστικό αστυνομικό να διερευνήσει τιμές για αγορά ψαριών από το Εκουαδόρ. Σκόπευαν να κρύψουν την κοκαΐνη σε νόμιμο εμπόρευμα με μπακαλιάρους.

Οι μπακαλιάροι και η κοκαΐνη-1
Δεκάδες πακέτα ναρκωτικών, τυλιγμένα με καφέ κολλητική ταινία και με λογότυπο μια άγκυρα σε πράσινο φόντο, είχαν τοποθετηθεί επιμελώς σε κρύπτη, στο δάπεδο του εμπορευματοκιβωτίου.

Στις 21 Οκτωβρίου 2018 έφτασε με αυτό τον τρόπο στον Πειραιά ένα εμπορευματοκιβώτιο με μπακαλιάρο και θράψαλο από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στον έλεγχο που πραγματοποίησαν το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ δεν βρέθηκε κάτι παράνομο. Ηταν κι αυτό ένα δοκιμαστικό φορτίο.

Και στις δύο περιπτώσεις ο μυστικός αστυνομικός φέρεται να είχε κληθεί να παραλάβει τα χρήματα για την αμοιβή του και τον εκτελωνισμό των κοντέινερ από κατάστημα Κινέζου πολίτη στην Αθήνα. Προκειμένου να του δοθεί το ποσό έπρεπε να φωτογραφίσει ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ και να στείλει την εικόνα στον «Ολλανδό». Εκείνος ενημέρωνε τον καταστηματάρχη για τον σειριακό αριθμό του χαρτονομίσματος. Δείχνοντας το ίδιο χαρτονόμισμα ο μυστικός αστυνομικός θα έπαιρνε τα χρήματα. Σύμφωνα με αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών, αυτή είναι μια συνήθης μέθοδος ταυτοπροσωπίας που χρησιμοποιούν διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

Οταν όλα ήταν έτοιμα για να ταξιδέψει η κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα, ενημερώθηκαν οι αρχές του Εκουαδόρ, μέσω και του γραφείου της δίωξης ναρκωτικών (DEA) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Τα 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν, εκτιμάται ότι θα απέφεραν έσοδα 5 εκατομμυρίων ευρώ στους διακινητές. Ακολούθησαν οι συλλήψεις στην Αθήνα, στη Βούλα και στη Βάρκιζα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κύκλωμα φέρεται να ετοίμαζε και τη διακίνηση ηρωίνης από το Ιράν, την οποία θα έκρυβαν σε φορτία με μάρμαρα. Τελικός προορισμός θα ήταν η Γερμανία. Οι συλλήψεις, όμως, χάλασαν αυτά τα σχέδια.

Μετά τις απολογίες στον ανακριτή, ο Κινέζος καταστηματάρχης αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες προφυλακίστηκαν. Ο 34χρονος «Ολλανδός», φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, αναζητείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή