Το αμερικανικό όνειρο στην Ευρώπη

Το αμερικανικό όνειρο στην Ευρώπη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 20 ετών,  Αμερικανός και κοστολογείται περί τα 70 εκατ. ευρώ. Κι όμως, δεν είναι ούτε μπασκετμπολίστας ούτε καν παίκτης του μπέιζμπολ ή του ράγκμπι. Είναι το πολυτιμότερο προϊόν του αμερικανικού ποδοσφαίρου που, πλέον, μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει στις τάξεις του έναν παίκτη από το… πάνω ράφι. Το όνομα του Κρίστιαν Πούλισιτς πλανάται επί περίπου μία τριετία πάνω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Ποιος είναι αυτός ο 17χρονος που παίζει βασικός στην Μπουντεσλίγκα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ; Είναι όντως Αμερικανός; Μήπως είναι Κροάτης ή Σέρβος; Πού τον ανακάλυψαν οι Γερμανοί;

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ο μικρός Κρίστιαν γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια με μία… μπάλα ποδοσφαίρου στο χέρι. Οι γονείς του, Μαρκ και Κέλι, έπαιζαν σόκερ για το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και αργότερα ο Μαρκ έγινε επαγγελματίας παίκτης σάλας και προπονητής. Ο Κρίστιαν μεγαλώνει στις ΗΠΑ σε ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό περιβάλλον και όταν σε ηλικία επτά ετών η οικογένεια μετακομίζει, για επαγγελματικούς λόγους, στο Μπράκλι της Αγγλίας, το νερό αρχίζει να μπαίνει για τα καλά στο αυλάκι. Εκεί νιώθει από κοντά τη μαγεία του ποδοσφαίρου, το πάθος των φιλάθλων, επισκέπτεται το «Ανφιλντ», το «Ολντ Τράφορντ», το «Στάμφορντ Μπριτζ». Βλέπει στα ινδάλματά του το ίδιο του το μέλλον. Γυρνώντας στις ΗΠΑ ο Κρίστιαν αγωνίζεται στις ακαδημίες του Μίσιγκαν και της Πενσιλβάνια και γρήγορα μπαίνει στα ραντάρ της εθνικής ομάδας. Οι Αμερικανοί μπορεί να μη διαθέτουν το ταλέντο άλλων χωρών στο ποδόσφαιρο, αλλά οι δομές και η οργάνωσή τους βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Εντοπίζουν τον Πούλισιτς, ο οποίος σε ηλικία 13 ετών αγωνίζεται και ξεχωρίζει με την ομάδα των «15άρηδων». Το ίδιο κι όταν είναι 15 με την ομάδα των «17άρηδων». «Δεν τον πιέσαμε ποτέ να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Ισα ίσα θα έλεγα πως τον ωθούσαμε προς άλλες κατευθύνσεις», παραδέχονται οι γονείς του, οι οποίοι γρήγορα καταλαβαίνουν πως το μέλλον του γιου τους πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Συμβουλεύονται τον ατζέντη Ρομπ Μουρ που είχαν γνωρίσει στην Αγγλία και όταν πρώτη κινείται για την απόκτησή του η Μπαρτσελόνα, με μία πρόσκληση για δοκιμή στην περίφημη Λα Μασία, ο Μουρ είναι κάθετος πως ο Κρίστιαν πρέπει να αγωνιστεί στη Γερμανία, όπου δίνουν περισσότερη έμφαση σε αυτές τις ηλικίες. Οι ανιχνευτές ταλέντων της Ντόρτμουντ έχουν ήδη σημειώσει το όνομα του Πούλισιτς στη λίστα τους, αλλά μάλλον θεωρούν απίθανο να τον αποκτήσουν, μέχρι που ο ίδιος ο παίκτης ανοίγει την πόρτα της γερμανικής αγοράς. Η Ντόρτμουντ δεν χάνει χρόνο, τον προσεγγίζει άμεσα και απομένει πια να λυθεί ένα πρόβλημα, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Αυτό αφορά την άδεια εργασίας του 17χρονου Αμερικανού στη Γερμανία. Η λύση έρχεται από τις… ρίζες του νεαρού Κρίστιαν, όπως μαρτυρά και το επίθετό του. Ο παππούς του είναι Κροάτης, οπότε υπήρχε η δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου που του ανοίγει τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της εθνικής Κροατίας, με τον Πούλισιτς όμως να παραμένει πιστός στην Αστερόεσσα.

Τρία χρόνια μετά, η Τσέλσι δίνει 64 εκατ. ευρώ στην Ντόρτμουντ και από το καλοκαίρι θα τον έχει στο δυναμικό της. Εκεί, όπου ο επτάχρονος πιτσιρικάς μυήθηκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου, θα έχει πλέον την ευκαιρία να γίνει κι ο ίδιος το ίνδαλμα που κάποτε κοιτούσε με θαυμασμό και λαχτάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή