Ιστορική προσσελήνωση για την Κίνα

Ιστορική προσσελήνωση για την Κίνα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι προσεδάφισε επιτυχώς ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Στις 5.26 π.μ. (ώρα Ελλάδος) το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Chang’e-4» προσεδαφίστηκε στον Νότιο Πόλο – Κοιλάδα Αϊτκεν, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Το διαστημόπλοιο μεταφέρει όργανα για να κάνει μελέτες στη γεωλογία της μη εξερευνημένης περιοχής του φεγγαριού, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσει και βιολογικά πειράματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσεδάφιση του «Chang’e-4» στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θεωρείται ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος. Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν αναρίθμητες αποστολές στη Σελήνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαστημόπλοια είτε τέθηκαν σε τροχιά γύρω της, είτε την προσέγγισαν, είτε ακόμα και συνετρίβησαν πάνω της. Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που έφτασε στο φεγγάρι ήταν η αποστολή «Απόλλων 17» το 1972.

Ηδη, το κινεζικό διαστημικό σκάφος απέστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης, φωτογραφίες που αναμεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καθώς δεν είναι δυνατή η απευθείας επικοινωνία με το ρομποτικό σκάφος, όλες οι φωτογραφίες και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αναμεταδόθηκαν στη Γη από ένα δορυφόρο με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το «Chang’e-4».

Οι προηγούμενες αποστολές στο φεγγάρι προσεδαφίστηκαν στην πλευρά που αντικρίζει τη Γη, και είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημόπλοιο φτάνει στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Ο Γιε Κουανζί, αστρονόμος στο Κάλτεκ, δήλωσε μιλώντας προς το BBC ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα «επιχειρεί κάτι, το οποίο δεν είχαν δοκιμάσει οι υπόλοιπες διαστημικές δυνάμεις».

Το «Chang’e-4» εκτοξεύθηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σιτσάνγκ, στις 7 Δεκεμβρίου και ετέθη σε σεληνιακή τροχιά στις 12 Δεκεμβρίου. Στόχος του ρομποτικού διαστημοπλοίου είναι να εξερευνήσει μία περιοχή η οποία λέγεται κρατήρας Φον Καρμάν, που βρίσκεται μέσα στον Νότιο Πόλο – Κοιλάδα Αϊτκεν. Αυτή η γεωλογική δομή δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση κάποιου ουράνιου σώματος στην επιφάνεια της Σελήνης στην αρχή της ιστορίας της.

Αρχαία κοιλάδα

«Αυτή η τεράστια δομή διαθέτει διάμετρο 2.500 χιλιομέτρων και βάθος 13 χιλιομέτρων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση στο ηλιακό μας σύστημα και η μεγαλύτερη, βαθύτερη και πιο αρχαία κοιλάδα στη Σελήνη», επισήμανε ο Αντριου Κόουτς, καθηγητής Φυσικής στο Εργαστήριο Διαστημικών Επιστημών Μούλαρντ του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ. Το γεγονός που δημιούργησε την κοιλάδα πρέπει να ήταν τόσο ισχυρό ώστε άνοιξε μία οπή και έφτασε μέχρι τον μανδύα της Σελήνης. Οι ερευνητές θα θελήσουν να μελετήσουν λίθους που αποκαλύφθηκαν από αυτήν την καταστροφή. Η επιστημονική ομάδα, εξάλλου, ευελπιστεί να μελετήσει τμήματα των τηγμένων λίθων που γέμισαν τον Νότιο Πόλο – Κοιλάδα Αϊτκεν προκειμένου να αναγνωρίσουν τις μεταβολές στη σύστασή τους.

Ενας τρίτος στόχος της αποστολής είναι η μελέτη των κομματιασμένων βράχων και της σκόνης που καλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, γνώση που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον σχηματισμό του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή