Ερωτήματα και σκιές στην έρευνα της Novartis

Ερωτήματα και σκιές στην έρευνα της Novartis

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειρισμούς δυσανάλογα πρόχειρους εν σχέσει με τη βαρύτητα μιας υπόθεσης με ερευνώμενους δέκα πολιτικούς μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργοί, ατέλειες, παραλείψεις και διεργασίες που προκαλούν επικρίσεις φέρνει στο φως η δημόσια τοποθέτηση ενός πρώην προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, ο οποίος πλέον είναι κατηγορούμενος και καταγγέλλει στην τοποθέτησή του αυτή εκβιασμούς.

Η περίπτωση του Νίκου Μανιαδάκη, καθηγητή σε θέματα Δημόσιας Υγείας, που υπήρξε ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες πάνω στις μαρτυρίες των οποίων στηρίχθηκε το οικοδόμημα των ερευνών για τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά μας χρονικά.

Ο ίδιος, που διώκεται πλέον από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για παθητική δωροδοκία με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, κατήγγειλε δημόσια μέσα από το κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, αλλά και από άλλα μέσα ενημέρωσης, ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις να κατονομάσει, ως χρηματιζόμενους, πολιτικούς όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο Αδωνις Γεωργιάδης!

Η άρνησή του να καταθέσει κατά πολιτικών –κατά τον ίδιο– τον οδήγησε αιφνιδιαστικά στη θέση του κατηγορουμένου για δωροδοκία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία εις βάρος του στηρίζεται, προς το παρόν, μόνον σε όσα καταθέτει γι’ αυτόν έτερος εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος και φέρει την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Ο εν λόγω μάρτυρας αναφέρει ότι ο Μανιαδάκης πήρε από τη Novartis περί τις 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ η σχετική δικογραφία έχει πλέον διαβιβαστεί στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος.

Αλλωστε, ήδη χθες ερευνήθηκε εκ νέου το σπίτι του Μανιαδάκη (είχε ερευνηθεί και στο παρελθόν) και, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν άδειο, υπό την έννοια ότι είχε πακετάρει τα πράγματά του για να φύγει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τις έρευνες που έγιναν στο σπίτι από τις αρχές ασφαλείας, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το βρετανικό διαβατήριο του κ. Μανιαδάκη –είναι και Bρετανός υπήκοος– μαζί με έναν υπολογιστή και διάφορα έγγραφα.

Η εξέλιξη αυτή –η έρευνα στην οικία– οδήγησε πολλούς στην εκτίμηση ότι οι ανακριτικές αρχές, με την επιβεβαίωση του άδειου σπιτιού, ενδέχεται να οδηγηθούν σε έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μανιαδάκη και δεν θα προχωρήσουν σε κλήτευσή του για απολογία.

Πάντως, ενώ ο τέως προστατευόμενος μάρτυρας επιμένει ότι δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis, εντούτοις, πέραν της κατάθεσης για τις 120 χιλιάδες ευρώ, που ενεργοποίησε –άγνωστο για ποιο λόγο τώρα– δίωξη εις βάρος του, ανάλογα είχε καταθέσει εις βάρος του και η επίσης προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση». Μάλιστα, η κατάθεσή της, που άφηνε υπαινιγμούς και υποψίες ότι δεν είναι καθαρός ο Μανιαδάκης, έχει δοθεί πριν εκείνος τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μάρτυρας, ενώ κατέθετε ότι ο Μανιαδάκης έχει πάρει λεφτά από τη Novartis (κατάθεση τον Νοέμβριο του 2017), τον Ιανουάριο του 2018, μετά την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας, ανακαλεί και διορθώνει. Περίεργα πράγματα.

Πάντως, έως αργά χθες, από τις δικαστικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, πληροφορίες ανέφεραν ότι όσα ο Μανιαδάκης λέει περί εκβιασμών για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα δεν ισχύουν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια επίσημη διάψευση από την Εισαγγελία Διαφθοράς ή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση έρχονται στο φως άγνωστες και κυρίως σκοτεινές πτυχές μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από την αρχή στραβά, καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που αποτέλεσαν και τους πυλώνες της κατηγορίας κατά πολιτικών, επικρίθηκαν έντονα ως αόριστες και δεν μπόρεσαν να σταθούν και να αντέξουν ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίσει την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

Δικαστικές πηγές δήλωναν και χθες σε όλους τους τόνους πως διώξεις κατά πολιτικών δεν μπορούν, όπως και κατά κάθε πολίτη, να ασκηθούν παρά μόνον με στοιχεία και σοβαρές ενδείξεις ενοχής, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις του παρελθόντος που έχουν καταγραφεί στις σκοτεινές σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή