«Θεσμική εκτροπή» Πολάκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικές διαστάσεις και μάλιστα με χαρακτηριστικά «θεσμικής εκτροπής» προσέδωσαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς στις πρωτοφανείς αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος έφθασε στο σημείο να κατονομάσει προσωπικά και δημόσια δικαστές και εισαγγελείς που χειρίζονται πολιτικού ενδιαφέροντος υποθέσεις, κατηγορώντας τους ευθέως για αδράνεια και υποδεικνύοντάς τους σε ορισμένες περιπτώσεις ενέργειες, ακόμα και προσωρινές κρατήσεις.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της για «θεσμική εκτροπή» σχετικά με τα λεχθέντα από τον Παύλο Πολάκη, καλώντας ευθέως τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τον υπουργό του και να παρέμβει, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, για τα οποία ευθέως τίθεται θέμα παραβίασης «της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ενωση Εισαγγελέων, που απάντησε με σκληρές διατυπώσεις στον Παύλο Πολάκη, εκφράζοντας την ευχή οι θέσεις του «να απηχούν προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία μετέχει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος διακρίνεται για θεσμικό λόγο σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή του σε θέματα δικαιοσύνης, επιχείρησε από την πλευρά του να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από τις αναρτήσεις Πολάκη και να υπερασπιστεί ως επίσημη θέση της κυβέρνησης «τον απόλυτο σεβασμό της στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. Καλογήρου στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απόλυτο σεβασμό» στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη, όπως αναφέρει, «υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και τη διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών».

Επικρίσεις

Ωστόσο, ο υπουργός επικρίνει τη σκληρή ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων περί «θεσμικής εκτροπής» σχετικά με τις τοποθετήσεις Πολάκη, τον οποίο κάλεσαν τον πρωθυπουργό ευθέως να αποδοκιμάσει.

Πάντως, και παρά την ήπιων τόνων παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού, κ. Καλογήρου, ο οποίος σαφώς και επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί από τις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν δείχνει να διακατέχεται από ανάλογες διαθέσεις.

Ετσι, επέλεξε χθες να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με τους δικαστικούς λειτουργούς, συνεχίζοντας την εις βάρος τους επίθεση και μάλιστα σε υψηλούς τόνους.

Μάλιστα, η κίνησή του να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση, η οποία εξαρχής προκάλεσε αλγεινή εντύπωση εξαιτίας της ορολογίας και των χαρακτηρισμών που ο κ. Πολάκης υιοθέτησε, προκαλεί ερωτήματα για το εάν κινείται ανεξέλεγκτα ή απλώς αξιοποιεί την ηχηρή απουσία αποδοκιμασίας των παρεμβάσεών του από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας.

Απαντώντας, λοιπόν, χθες στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης μιλάτε για “θεσμική εκτροπή”», ενώ εκ νέου παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη κινείται, αναφέροντας ότι «πιστεύω πως αναγκαίο θα ήταν η “κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου” να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ. Siemens – C4i, κ.λπ.)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή