Ζάεφ: Μη αναστρέψιμη η συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ: Μη αναστρέψιμη η συμφωνία των Πρεσπών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη αναστρέψιμη« χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να κερδίσουμε μια ειλικρινή φιλία με την Ελλάδα» τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει.

«Η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει τη συμφωνία», υπογραμμίζει ο κ. Ζάεφ και αναφέρει ότι η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμα «γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας και για όλη την περιοχή και για να στείλουμε μήνυμα στην Ευρώπη για ευρωπαϊκά Βαλκάνια. Και πράγματι, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι χώρα-ηγέτης στα Βαλκάνια».

Σημειώνει ακόμα ότι «αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή της κληρονομιά, την ξεχωριστή ελληνική ιστορία της περιοχής».

Υπογραμμίζει ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες, ενώ για το ζήτημα της γλώσσας, δηλώνει ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση του ΟΗΕ του 1977, με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών.

Αναφερόμενος στην αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ του στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ότι η χώρα του θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επικαλούμενός μάλιστα την κοινή πίστη της πλειονότητας των δύο λαών στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, αλλά δηλώνει ότι πάνω από το 80% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν στρέφεται εναντίον κανενός και μοναδικό στόχο έχει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών θα αντιμετώπιζε υπαρξιακό πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή