Ας αποδράσουμε από την παρακμή

Ας αποδράσουμε από την παρακμή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ρώτη νύχτα του χρόνου. Εκοψαν τα κάγκελα στο κελί 17, βγήκαν στον αύλειο χώρο και με αυτοσχέδιο σχοινί σκαρφάλωσαν στον τοίχο κι έγιναν καπνός. Ποιος να τους δει; Είπαμε, πρώτη νύχτα του χρόνου. Η χαλαρότητα θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη ακόμη και για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το γνώριζαν άλλωστε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι ημέρες των εορτών εγκυμονούν κινδύνους, γι’ αυτό έστειλαν από νωρίς οδηγίες για «επίταση των μέτρων ασφαλείας». Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν και το ’19 στον Κορυδαλλό μπήκε με διπλή απόδραση.

Τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, στο κέντρο της Αθήνας, οι περαστικοί έγιναν μάρτυρες μιας άλλης «απόδρασης», εορταστικής και ανάλαφρης. Δεν γνωρίζω αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας στάθηκε στις στολισμένες βιτρίνες της Βουκουρεστίου, αν ήπιε ένα εσπρέσο μακιάτο στην πάμφωτη Στοά Σπυρομήλιου ή αν σχολίασε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Αραγε, βρήκε επιτυχημένη τη φετινή διακόσμηση ή του φάνηκε μίζερη και λίγη για την Αθήνα;

Οπως και να ’χει, το σίγουρο είναι ότι γέμισε εικόνες και θα επιστρέψει στις αγροτικές φυλακές Βόλου αναζωογονημένος, μέχρι την επόμενη άδεια, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσει. Ισως μάλιστα στη νέα του έξοδο από τις φυλακές να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, να μπορεί να βγει και εκτός Αττικής, να απολαύσει παραδοσιακό Πάσχα στην Κέρκυρα.

Οι αποδράσεις δεν τελειώνουν εδώ. Εχουμε και τρίτη. Αυτή του κυρίου Πολάκη που έχει αποδράσει από τα όρια της λογικής και της θεσμικής ευπρέπειας –καιρό τώρα– και κάθε φορά κατακτά νέες κορυφές τραμπουκισμού. Για «θεσμική εκτροπή» του κ. Πολάκη έκανε λόγο η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από δικαστές και εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Την ίδια στιγμή που  ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, υπουργός της κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους αυτές οι τρεις ειδήσεις, είναι σταθμοί σε μια πορεία πολυεπίπεδης παρακμής. Είναι ψηφίδες μιας πολιτείας σε μεγάλη κρίση, με δομές προβληματικές, μιας κοινωνίας που νοσεί βαριά καθώς καθημερινά πλέον εκτίθεται σε απίστευτη τοξικότητα, σε εικόνες άγριες και ρητορικές ακατανόητες. Ενας αμετανόητος ισοβίτης σουλατσάρει χαλαρός στην Αθήνα τρίβοντας την άδειά του στα μούτρα μας, ένας υπουργός της κυβέρνησης κάνει bullying στους δικαστικούς λειτουργούς απαιτώντας δικαιοσύνη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του και δύο κρατούμενοι αφήνουν έκθετη τη διοίκηση των μεγαλύτερων φυλακών της χώρας. Η παρακμή συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή