Με λουκέτο που «μπορεί να διαρκέσει χρόνια» και κήρυξη έκτακτης ανάγκης απειλεί ο Τραμπ

Με λουκέτο που «μπορεί να διαρκέσει χρόνια» και κήρυξη έκτακτης ανάγκης απειλεί ο Τραμπ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για την άρση της μερικής αναστολής που έχει επιβληθεί στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρόεδρο να απειλεί ότι το λουκέτο μπορεί να διαρκέσει «μήνες ίσως και χρόνια» αλλά και να προειδοποιεί με κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προκειμένου το τείχος με το Μεξικό να ανεγερθεί τάχιστα.

Κεντρικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων, είναι ο τρόπος χρηματοδότησης (με κονδύλια ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της σχαδιαζόμενης ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ερωτηθείς αν έχει εξετάσει την προοπτική να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η ανέγερση του τείχους, ο Τραμπ απάντησε:

«Ναι το έχω εξετάσει. Μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά δεν το έχω κάνει. Μπορεί να το κάνω. Αλλά μπορούμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να το κτίσουμε πολύ γρήγορα (…) Μπορούμε να κηρύξουμε έκτακτη ανάγκη εξαιτίας της ασφάλειας της χώρας μας, απολύτως».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν μια τέτοια κίνηση συνιστά απειλή για τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ είπε: «Δεν έχω απειλήσει ποτέ κανέναν , αλλά έχω το δικαίωμα να το κάνω, ναι».

Οσον αφορά στη συνάντηση που είχε προηγηθεί με τους εκπροσώπους των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ την περιέγραψε ως παραγωγική, αλλά η Νάνσι Πελόζι,  νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε τις επαφές ως διεξαγόμενες σε ενίοτε εριστικό κλίμα.

«Είπαμε στον πρόεδρο ότι χρειαζόμαστε την κυβέρνηση ανοικτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σάμερ, ο οποίος μετέφερε και την αντίδραση Τραμπ: «Αντιστάθηκε. Στην ουσία μας είπε ότι θα συντηρήσει το λουκέτο στην κυβέρνηση, για πάρα πολύ καιρό, για μήνες, ίσως για χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι είναι προετοιμασμένος το λουκέτο  στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διαρκέσει για μήνες ή για χρόνια, προσθέτοντας πάντως ότι ελπίζει αυτό να αρθεί σε λίγες ημέρες.

Η Νάνσι Πελόζι γνωστοποίησε πάντως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες.  «Αλλά αναγνωρίζουμε από την πλευρά μας ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα (του τείχους με το Μεξικό)  εάν δεν ανοίξει η κυβέρνηση, και το καταστήσαμε σαφές στον πρόεδρο», πρόσθεσε.

Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για 13η ημέρα, καθώς ο Τραμπ μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις πέντε υπουργείων αν δεν λάβει τα 5,6 δισ. από το Κογκρέσο για να κατασκευάσει μέρος του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει υποσχεθεί στους υποστηρικτές του.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που έχει χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να πείσει τους Δημοκρατικούς είναι ότι η Πελόζι πρέπει να υποστηρίξει το τείχος γιατί… είναι καλή καθολική και το Βατικανό είναι περιτριγυρισμένο από τείχη.

Οι Δημοκρατικοί έχουν αντιπροτείνει χρηματοδότηση 1,3 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων, μεταξύ αυτών κάμερες και ενισχυμένους φράκτες, αλλά όχι το τείχος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή