Καμία ανάσχεση από τα παλιά κάγκελα στις φυλακές Κορυδαλλού

Καμία ανάσχεση από τα παλιά κάγκελα στις φυλακές Κορυδαλλού

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 2 Ιανουαρίου, στις 7.35 π.μ. ένας σωφρονιστικός υπάλληλος ξεκλείδωνε κάπως βαριεστημένα το κελί 17. Σχεδόν είχε ολοκληρώσει την καταμέτρηση του ισογείου της Δ΄ πτέρυγας και ανυπομονούσε να τελειώσει για να πιει τον δεύτερο καφέ της ημέρας. Oταν μπήκε όμως στο κελί διαπίστωσε πως δύο κρατούμενοι έλειπαν. Οι συγκεκριμένοι, παρότι διώκονται για διακεκριμένες κλοπές, μέσα στη φυλακή δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα, ούτε είχαν προκαλέσει. Iσως γι’ αυτό, για μερικά δευτερόλεπτα, ο υπάλληλος ήλπιζε πως κάποιο «μπλέξιμο» είχε γίνει λόγω των ημερών. Την εορταστική περίοδο, όλα μέσα στις φυλακές είναι κάπως πιο χαλαρά και έχει συμβεί στο παρελθόν κρατούμενοι να ξεμείνουν σε άλλο κελί ακόμα και να κλείσουν οι πτέρυγες αργά χωρίς καταμέτρηση. Κάτι άλλο όμως είχε συμβεί εκείνο το βράδυ. Ο υπάλληλος είδε τα κάγκελα του παραθύρου κομμένα και λυγισμένα προς τα μέσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Τα πρωινά επισκεπτήρια αναβλήθηκαν, ενώ τα προαύλια παρέμειναν κλειστά.

Η απόδραση

Ακριβώς έξω από το κελί 17 βρίσκεται ένα προαύλιο. Στο τέλος του, ξεκινάει ο πρώτος τοίχος με σιδεροπλέγματα. Αν τον περάσεις βρίσκεσαι στη λεγόμενη νεκρή ζώνη, έναν στενό διάδρομο, τρία μέτρα πλάτος. Εκεί, μια ψηλή πέτρινη μάντρα χωρίζει τη φυλακή από τον δρόμο. Eνας έμπειρος σωφρονιστικός υπάλληλος με το που άκουσε από τον συνάδελφό του την είδηση έτρεξε αμέσως εκεί με την ελπίδα να τους βρει: «Συχνά κόβουν τα κάγκελα, πηδούν στη νεκρή ζώνη αλλά εγκλωβίζονται εκεί», εξήγησε στους συναδέλφους του. Αντί όμως να τους βρει όπως ήλπιζε, βρήκε κρεμασμένο στη μάντρα το σχοινί που είχαν χρησιμοποιήσει. Hταν περίπου 5 μέτρα φτιαγμένο από χερούλια σακβουαγιάζ. Στην άκρη του είχε ένα αυτοσχέδιο βαρίδι.

Ουδείς αναρωτήθηκε για το πώς είχαν κοπεί τα κάγκελα και αυτό γιατί όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» παλαιότερα πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα γνώριμη στον Κορυδαλλό. Σε βίντεο που είχε καταγράψει η κάμερα ασφαλείας τον Δεκέμβριο του 2012, κρατούμενος είχε «κόψει» τα κάγκελα του κελιού του και είχε πηδήξει στο προαύλιο. Τότε οι κάμερες ασφαλείας απλώς κατέγραφαν, η αίθουσα του κοντρόλ παρέμενε κλειδωμένη – κανείς δεν παρακολουθούσε το τι συνέβαινε. Ολοι οι κρατούμενοι το γνώριζαν, οπότε εκείνο το βράδυ, ο συγκεκριμένος έψαχνε ανενόχλητος αυτά που του είχαν πετάξει οι συνεργοί του (ένα όπλο, δύο χειροβομβίδες και πέντε σφαίρες).

Αντίστοιχα όταν μερικά χρόνια αργότερα ο Μαζιώτης είχε αποπειραθεί να αποδράσει, θα το έκανε περνώντας μέσα από κομμένα κάγκελα στο κοινόχρηστο κουζινάκι της πτέρυγάς του.

Οταν είχαν τότε ζητηθεί εξηγήσεις, έκπληκτα τα στελέχη του υπουργείου άκουσαν πως τα κάγκελα της φυλακής «σπάνε» με πολύ απλούς τρόπους. Ο πιο διαδεδομένος, με διαμαντοτριχιά, ένα είδος πετονιάς που ροκανίζει τα παμπάλαια κάγκελα. Μάλιστα, εάν στο σημείο που έχει κοπεί το κάγκελο τοποθετηθεί ένα μείγμα από προζύμι και μαγιά, το κάγκελο φαίνεται άθικτο. Οι τεχνικοί των φυλακών ζητούσαν για χρόνια να αντικατασταθούν τα κάγκελα με καινούργια από γρανίτη, αλλά το αίτημα έχει επανειλημμένως απορριφθεί λόγω κόστους.

Τα κάγκελα παραμένουν τα ίδια –και την περασμένη Τρίτη φαίνεται πως κόπηκαν με αυτοσχέδια λίμα– αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον στο κοντρόλ υπάρχει πάντα υπάλληλος. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρχε μεγάλος εκνευρισμός. «Μα πώς δεν τους είδε;» ρωτούσαν ξανά και ξανά τη διοίκηση των φυλακών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας μόνο άνθρωπος να παρακολουθεί το τι συμβαίνει» τους εξήγησαν και αυτό γιατί υπάρχουν εννέα μεγάλες τηλεοράσεις που προβάλλουν ταυτόχρονα το υλικό από περίπου 100 διαφορετικές κάμερες – κάποιες ασπρόμαυρες, κάποιες έγχρωμες, με διαφορετική ευκρίνεια η κάθε μία.

Καμία ανάσχεση από τα παλιά κάγκελα στις φυλακές Κορυδαλλού-1

Οι δύο κρατούμενοι έκοψαν τα κάγκελα του κελιού 17 στον Κορυδαλλό με αυτοσχέδια λίμα και στη συνέχεια ξεπέρασαν το εμπόδιο της μάντρας, χρησιμοποιώντας σχοινί φτιαγμένο από χερούλια σακβουαγιάζ (φωτ. που αναρτήθηκε στο Facebook από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων με λεζάντα: «Αυτή είναι η πρακτική. Σ’ όποιον αρέσει»).

Την ίδια στιγμή, ο υπάλληλος ρυθμίζει κάποιες πόρτες των φυλακών: Συνάδελφοί, μέσω ασυρμάτου, του ζητούν να ανοίξει κάποια πόρτα και εκείνος το κάνει παρακολουθώντας από την οθόνη πως η πόρτα ανοίγει και στη συνέχεια κλείνει. Οι δυσκολίες αυτές ήταν γνωστές σε όλους αλλά ποτέ ουδείς είχε αναφέρει κάτι. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, το πόστο αυτό εθεωρείτο ιδιαίτερα ξεκούραστο, κάπως προστατευμένο από τα καθημερινά προβλήματα της φυλακής.

Από το υπουργείο ερευνάται επίσης γιατί δεν υπήρχε –όπως προβλέπεται– εξωτερικός φρουρός στη σκοπιά στο σημείο της απόδρασης – και εκεί η διοίκηση της εξωτερικής φρουράς είχε εξήγηση: Ανήμερα Πρωτοχρονιά είχε προγραμματιστεί να είναι επανδρωμένη η συγκεκριμένη σκοπιά αλλά προέκυψαν εννέα αναρρωτικές άδειες, τρεις έκτακτες εισαγωγές κρατουμένων στο νοσοκομείο και δύο μεταγωγές. Συνολικά 29 άτομα της εξωτερικής φρουράς ήταν εκτός υπηρεσίας και όταν έγινε επανασχεδιασμός η κρίσιμη σκοπιά ήταν μία από αυτές που αναπόφευκτα έμεινε κενή.

Το ρίσκο

Οι δύο κρατούμενοι, o 28χρονος Λέοναρντ και ο 31χρονος Ελβις από την Αλβανία, σίγουρα γνώριζαν πως έπαιρναν ένα ρίσκο όταν αποφάσισαν να αποδράσουν. Εάν τους έπιαναν θα αντιμετώπιζαν πειθαρχικά μέτρα μέσα στη φυλακή, από την άλλη όμως ήξεραν πως είχαν πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουν. Ανήμερα Πρωτοχρονιά, αποφάσισαν να το τολμήσουν. Στις 8.32 μ.μ., η κάμερα ασφαλείας τους καταγράφει να πηδούν από το παράθυρο. Για εννέα ολόκληρα λεπτά φαίνονται να σκαρφαλώνουν και τις δύο μάντρες για να βγουν στην Αριστάρχου, τον πλαϊνό ήσυχο δρόμο των φυλακών. Ωστόσο, η δραστηριότητά τους ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τον υπάλληλο στο κοντρόλ, την εξωτερική φρουρά (υπήρχε σκοπιά επανδρωμένη στα 35 μέτρα) ή τους αστυνομικούς που περιπολούν έξω από τη φυλακή. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι δύο κρατούμενοι παρέμεναν ασύλληπτοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή