Οι σκιές στην έρευνα και η «θεσμική εκτροπή» Πολάκη

Οι σκιές στην έρευνα και η «θεσμική εκτροπή» Πολάκη

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα ερωτήματα και σοβαρές ανατροπές προκαλεί ο τρόπος χειρισμού τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την κυβέρνηση της σημαντικής δικαστικής υπόθεσης Novartis, στο πλαίσιο της οποίας ερευνώνται δέκα πολιτικοί μεταξύ των οποίων και ένας πρώην πρωθυπουργός, μετά τις αποκαλύψεις του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος πλέον είναι κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία.

Ο καθηγητής σε θέματα Δημόσιας Υγείας υπήρξε ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες πάνω στις μαρτυρίες των οποίων στηρίχθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα των ερευνών για τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού. Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις να κατονομάσει, ως χρηματιζόμενους, πολιτικούς όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης!

Σφοδρή αντιπαράθεση

Η άρνησή του να καταθέσει κατά πολιτικών –σύμφωνα με τον ίδιο– τον οδήγησε αιφνιδιαστικά στη θέση του κατηγορουμένου για δωροδοκία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία εις βάρος του στηρίζεται, προς το παρόν, μόνον σε όσα καταθέτει γι’ αυτόν έτερος εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος και φέρει την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Η εξέλιξη έχει προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι ο χειρισμός της υπόθεσης Novartis αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με στόχο την αποκόμιση πολιτικών ωφελημάτων στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος με αναρτήσεις του καταφέρθηκε ονομαστικά κατά δικαστικών λειτουργών κατηγορώντας τους για ολιγωρία στη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων οι οποίοι έκαναν λόγο για «θεσμική εκτροπή».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει στην κατάθεσή του ότι ο Μανιαδάκης πήρε από τη Novartis γύρω στις 120.000 ευρώ, ενώ η σχετική δικογραφία έχει πλέον διαβιβαστεί στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υπάρξουν εξελίξεις επί της υπόθεσης.

Ηδη από την Πέμπτη –λίγες ώρες μετά τη μετατροπή του Μανιαδάκη από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο– ερευνήθηκε εκ νέου το σπίτι του και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν άδειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τις έρευνες που έγιναν στο σπίτι από τις αρχές ασφαλείας, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το βρετανικό διαβατήριο του κ. Μανιαδάκη –είναι και Bρετανός υπήκοος– μαζί με έναν υπολογιστή και διάφορα έγγραφα.

Η εξέλιξη αυτή –η έρευνα στην οικία του– οδήγησε στην εκτίμηση ότι οι ανακριτικές αρχές, με την επιβεβαίωση του άδειου σπιτιού, ενδέχεται να οδηγηθούν σε έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μανιαδάκη και δεν θα προχωρήσουν σε κλήτευσή του για απολογία. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι είχε γνωστοποιήσει στις Αρχές πως είχε πακετάρει την οικοσκευή για να μετακομίσει στη Μαδρίτη όπου εργάζεται πλέον, αλλά και ότι οι εισαγγελείς είχαν κάνει ενέργειες για να ενταχθεί στους προστατευόμενους μάρτυρες της Ισπανίας.

Σημειώνεται πως ο τέως προστατευόμενος μάρτυρας επιμένει ότι δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis, εντούτοις, πέραν της κατάθεσης για τις 120.000 ευρώ, που ενεργοποίησε πριν από λίγα 24ωρα δίωξη εις βάρος του, ανάλογα είχε καταθέσει εναντίον του πριν από ένα χρόνο περίπου και η επίσης προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση». Η κατάθεσή της, που άφηνε υπαινιγμούς ότι ο Μανιαδάκης δεν είναι «καθαρός», έχει δοθεί προτού εκείνος τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μάρτυρας, ενώ κατέθετε ότι ο Μανιαδάκης έχει πάρει χρήματα από τη Novartis (κατάθεση τον Νοέμβριο του 2017), τον Ιανουάριο του 2018, μετά την υπαγωγή του Μανιαδάκη σε καθεστώς προστασίας, ανακαλεί και διορθώνει. Περίεργα πράγματα…

Σημαντικές ελλείψεις

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από την αρχή με τεράστια προχειρότητα και σημαντικές ελλείψεις καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που αποτέλεσαν και τους πυλώνες της κατηγορίας κατά πολιτικών, επικρίθηκαν έντονα ως αόριστες και δεν μπόρεσαν να σταθούν και να αντέξουν ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίσει την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

Δικαστικές πηγές ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους πως διώξεις κατά πολιτικών δεν μπορούν, όπως και εναντίον κάθε πολίτη, να ασκηθούν παρά μόνον με στοιχεία και σοβαρές ενδείξεις ενοχής, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις του παρελθόντος που έχουν καταγραφεί στις σκοτεινές σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας.

Σε μετωπική σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη προχώρησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις πρωτοφανείς αναρτήσεις του στις οποίες κατονόμαζε προσωπικά και δημόσια δικαστές και εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, κατηγορώντας τους ευθέως για αδράνεια και υποδεικνύοντάς τους σε ορισμένες περιπτώσεις ενέργειες, ακόμα και προσωρινές κρατήσεις.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της για «θεσμική εκτροπή» σχετικά με τις αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού, καλώντας ευθέως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να τον αποδοκιμάσει και να παρέμβει, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, για τα οποία ευθέως τίθεται θέμα παραβίασης «της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ενωση Εισαγγελέων, που απάντησε με σκληρές διατυπώσεις στον κ. Πολάκη, εκφράζοντας την ευχή οι θέσεις του «να απηχούν προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία μετέχει».

Η θέση της κυβέρνησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επιχείρησε από την πλευρά του να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από τις αναρτήσεις Πολάκη και να υπογραμμίσει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης «τον απόλυτο σεβασμό της στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. Καλογήρου στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απόλυτο σεβασμό» στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη, όπως αναφέρει, «υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και τη διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών».

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πολάκης έχει ταχθεί με αναρτήσεις του κατά της Δικαιοσύνης, ενώ σημασία έχει και η θέση που έχει υποστηρίξει σε κομματικές συνεδριάσεις ότι πρέπει κάποιοι να μπουν φυλακή αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή