Αντεπίθεση Ν.Δ. σε όλα τα μέτωπα

Αντεπίθεση Ν.Δ. σε όλα τα μέτωπα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη φορά ήταν «πρωτοφανές». Τις επόμενες, όταν τα όρια και οι κόκκινες γραμμές καταπατήθηκαν και, μάλιστα, με επιδεικτικό τρόπο, όπως με τις επίμαχες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, η Πειραιώς θύμισε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε κράτος δικαίου υπουργός μιας κυβέρνησης να καταγγέλλει δημοσίως και να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Το κατέστησε σαφές με αιχμηρή παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο 24ωρα, κάνοντας λόγο για απόπειρα «θεσμικής εκτροπής» που πρέπει να αποτραπεί.

Η πρώτη προειδοποίηση

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με αιχμή τις ενδείξεις «σκευωρίας» στην υπόθεση της Novartis είναι ένα από τα μέτωπα που θα αναδείξει η Ν.Δ. τις επόμενες μέρες. Η σύμπλευση του κ. Μητσοτάκη με την θέση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί «θεσμικής εκτροπής» ήταν η πρώτη προειδοποίηση, καθώς αναμένεται να κλιμακωθεί και με άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, καθώς όσο θα πλησιάζει η ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει σε ελληνικό τερέν, τόσο θα κλιμακώνεται η πίεση της Ν.Δ. προς τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον η ενδεχόμενη κύρωση της συμφωνίας οδηγήσει σε απώλεια της δεδηλωμένης, να αναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η Πειραιώς διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση και επιμένει ότι ο μόνος δρόμος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η αναζήτηση επιβεβαίωσης στη Βουλή ή οι εκλογές. Εξάλλου, είναι προφανές ότι αν ο πρωθυπουργός δεν ζητήσει τέτοια ψήφο στη Βουλή, θα το κάνει η Ν.Δ., καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης. «Η χώρα ζει σε μια θεσμικά πρωτοφανή κατάσταση με μια κυβέρνηση που καταρρέει και παρ’ όλα αυτά έχει το θράσος να δηλώνει ότι θα μείνει στην εξουσία ακόμη κι αν χάσει τη δεδηλωμένη», έλεγαν από την Πειραιώς. Η Ν.Δ. από την πλευρά της επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας, ούτε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει. Αυτό, μάλιστα, προς απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το αναδείξει σε χωριστό ζήτημα φιλοδοξώντας ότι θα τη φέρει σε δύσκολη θέση σε μία ακόμη ψηφοφορία. Ελεγαν από την Πειραιώς ότι είναι επακόλουθο της συμφωνίας και, άρα, η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική στάση.

Μείζον ζήτημα θεωρεί η Ν.Δ. αυτό των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, με αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, αλλά και το «φιάσκο» με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, για το οποίο η Πειραιώς δείχνει προς την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που του απέδωσε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη της περασμένης Πέμπτης, που υιοθέτησε τα περί «θεσμικής εκτροπής» της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ απηύθυνε μήνυμα τόσο προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου όσο και προς τους δικαστικούς λειτουργούς – στους μεν πρώτους να αποτρέψουν την επιχειρούμενη εκτροπή, στους δε δεύτερους να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ήταν εμμέσως και διαπίστωση που αφορά τους δεύτερους, ότι υπάρχουν δικαστές που λειτουργούν σε παραδικαστική λογική, δεν τιμούν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η παρέμβαση αυτή, πάντως, είναι ενδεικτική των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη να αναδείξει το ζήτημα και με άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Αυτά προφανώς δεν εξαντλούνται σε μια ενδεχόμενη πρόκληση σχετικής συζήτησης στη Βουλή και η επίθεση μπορεί να κλιμακωθεί με άλλα εργαλεία που αγγίζουν τον πυρήνα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Ταυτόχρονα, πιστή στην απόφαση να εμμείνει στο θετικό αφήγημα και στις δικές της προτάσεις η Πειραιώς περνά από την ερχόμενη εβδομάδα σε επικοινωνιακή και προγραμματική αντεπίθεση. Ορόσημο αυτής είναι η 10η Ιανουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. και κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα στις λίστες του κόμματος, προσώπων από ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία προέρχονται κυρίως από το μητρώο στελεχών και κατέρχονται για πρώτη φορά σε εκλογές. Η ημερομηνία που επελέγη δεν είναι τυχαία, καθώς ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα της διαρκούς ανανέωσης, παρά τις γκρίνιες παλαιότερων υποψηφίων στις λίστες. Εξάλλου, οι ανακοινώσεις των ονομάτων σηματοδοτούν και τη διάθεση στην Πειραιώς, η οποία είναι απόλυτα προεκλογική, όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα του πρώτου μήνα του νέου έτους. Στις 10 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης μιλά σε ειδική εκδήλωση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ενώ εντός του Ιανουαρίου παρουσιάζει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία. Η Πειραιώς βρίσκεται σε απόλυτη εκλογική εγρήγορση, καθώς οι λίστες κλείνουν σταδιακά, ενώ συνεχίζονται οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός για το 2019 το Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Ιανουαρίου, όπου σε εκδήλωση των τοπικών ΝΟΔΕ θα δηλώσει τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και επόμενη στάση η Λαμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή