«Τσάι και συμπάθεια» στα άδεια έδρανα του Κοινοβουλίου

«Τσάι και συμπάθεια» στα άδεια έδρανα του Κοινοβουλίου

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σοβαρό πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής, αλλά και σε αφορμή για αιχμηρά σχόλια που συχνά χρωματίζουν την κομματική αντιπαράθεση στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας, εξελίχθηκε ειδικά την τελευταία περίοδο το φαινόμενο των άδειων βουλευτικών εδράνων, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις αίθουσες συνεδριάσεων των επιτροπών του Κοινοβουλίου.

Ο κατηγορηθείς συχνά για την απουσία του από τις ημέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου υπουργός Οικονομικών βρήκε ευκαιρία πρόσφατα, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, να απευθυνθεί με έκδηλα ειρωνική διάθεση στην αντιπολίτευση, με αφορμή την εικόνα εκείνης της στιγμής στην αίθουσα της Ολομέλειας: «Θα ήθελα να δηλώσω την ευχαρίστησή μου που τον αγγλικό θεσμό του tea time, του τσαγιού, τον έχουν υιοθετήσει και η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, γιατί στους τελευταίους ομιλητές είναι από ένας εκπρόσωπός τους παρών. Προφανώς έχουν πάει για τσάι, ενώ υπάρχουν έξι-επτά του ΚΚΕ και είκοσι πέντε δικοί μας», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. «Κύριε υπουργέ, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αν το δείτε με κριτήριο τη δύναμη κάθε κόμματος, η παρουσία μας είναι αναλογικά πάρα πολύ καλή και πάρα πολύ πλήρης», διαμαρτυρήθηκε ο Ανδρ. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ). Κάποιες ώρες αργότερα, ο συνάδελφός του Θ. Παπαθεοδώρου σχολίαζε: «Θα ξεκινούσα με μία παρατήρηση ότι τα έδρανα της Βουλής είναι άδεια. Από τη στιγμή όμως που ο πρόεδρος της Βουλής είναι εδώ, νομίζω ότι παρέλκει οποιαδήποτε τέτοιου είδους παρατήρηση».

H παρατήρηση

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει νωρίτερα μία παρατήρηση του βουλευτή της Ε.Κ. Μάριου Γεωργιάδη: «Μιλάνε οι γενικοί εισηγητές και στην αίθουσα βρίσκονται πέντε υπουργοί, ένας από τη Ν.Δ., πέντε από το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από το ΠΑΣΟΚ, δύο από το Ποτάμι και δύο από το ΚΚΕ. Αυτή είναι η σημαντικότητα που δίνει η ελληνική Βουλή κατά την ώρα των εισηγήσεων των κομμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε. Ο προεδρεύων εκείνη τη στιγμή Γ. Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) έκρινε σκόπιμο, αντί να «υπερασπιστεί» τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, να ψέξει το κόμμα στο οποίο ανήκε ο από του βήματος ομιλητής, λέγοντας πως πλην του κ. Γεωργιάδη δεν ήταν άλλος συνάδελφός του στα έδρανα.

Αλλη στιγμή, αυτή τη φορά στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενοι για τις «επείγουσες» διαδικασίες που έχει επιβάλει η πλειοψηφία, σημειώνουν: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία κούρσα με τον χρόνο. Σήμερα έχει εγγραφεί συγκεκριμένος αριθμός συναδέλφων. Θα μπορούσε να ήταν ο διπλάσιος, αν ήταν όλοι εδώ» (Θ. Παπαθεοδώρου). «Νομίζω ότι έχουμε περιθώρια σήμερα να εξαντλήσουμε τον αριθμό των ομιλητών, οι οποίοι είναι παρόντες και είναι σε θέση να λάβουν τον λόγο» (Ν. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής). «Τι πάει να πει “όσοι είναι παρόντες”; Τι κερδίζουμε να μιλούν συνάδελφοι, χωρίς να είμαστε εμείς από κάτω;» (Ανδρ. Λοβέρδος). «Γιατί να είμαστε από κάτω;» (Γ. Κατρούγκαλος, ΣΥΡΙΖΑ). «Αν είναι να τα λέει για τα πρακτικά, αν είναι να μιλάει σε άδεια αίθουσα, δεν έχει νόημα» (Ανδρ. Λοβέρδος). «Η αίθουσα, πάντως, δεν είναι άδεια. Από ό,τι βλέπω, έχουμε πολλούς παρόντες. Κάποιοι συνάδελφοι όμως έφυγαν χωρίς να πουν τίποτα» (Ν. Παρασκευόπουλος).

Η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση εκ του αντικειμένου της θεωρείται και είναι κορυφαίας σημασίας. Το φαινόμενο των απουσιών που παρατηρείται στις συνεδριάσεις της κάνει διαχρονικά την εμφάνισή του και σε άλλες μόνιμες επιτροπές της Βουλής. Συχνή είναι η συνήθεια ορισμένων να υποβαθμίζουν το στοιχείο της παρουσίας τους, βάζοντας άλλες προτεραιότητες στην πολιτική τους δράση, αλλά σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το εν λόγω φαινόμενο τον τελευταίο καιρό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γίνεται, εξαιτίας του κυβερνητικού προγραμματισμού που συχνά καταρτίζεται για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς, ορθός σχεδιασμός συνεδριάσεων: Υπάρχουν περίοδοι με συχνές παράλληλες συνεδριάσεις, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική την ταυτόχρονη παρουσία σε αυτές. Τούτων δοθέντων και καθώς υπάρχουν και «κανόνες» ως προς την παρουσία των βουλευτών-μελών των επιτροπών, ώστε να μη χάνεται το επίδομα συμμετοχής στις συνεδριάσεις, παρατηρείται και ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: Εως το μέσον των συνεδριάσεων σχεδόν όλοι κανονίζουν να δηλώνουν «παρών» – «παρούσα», αλλά στο τέλος είναι ελάχιστοι στην αίθουσα. Ενδεικτικά παραδείγματα; Στις 9 Οκτωβρίου, συνεδρίαση Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης (επεξεργασία νομοσχεδίου): Στην α΄ και τη β΄ ανάγνωση λίγο περισσότεροι από 50 παρόντες, στη γ΄ μόλις 11.

Στις 17 Οκτωβρίου, συνεδρίαση Επιτροπής Οικονομικών (προσχέδιο προϋπολογισμού): Στο πρώτο μέρος όπως στην προηγούμενη περίπτωση, ενώ στη γ΄ ανάγνωση ήταν σχεδόν μόνον ένας από κάθε κόμμα στην αίθουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή