Η Ρωσία ξανά στο «απόσπασμα»

Η Ρωσία ξανά στο «απόσπασμα»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληγή του ρωσικού ντόπινγκ συνεχίζει να κακοφορμίζει για τον παγκόσμιο αθλητισμό, αποτελώντας τοξική εστία για το ολυμπιακό κίνημα με απρόβλεπτες εξελίξεις κάθε φορά. Ετσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) καλείται να αναιρέσει την… ανάκληση του αποκλεισμού της Ρωσίας καθώς δεν έλαβε την πρόσβαση στο εργαστήριο ελέγχων της Μόσχας όπως έπρεπε, προξενώντας νέα οργή μεταξύ των αθλητών και των παραγόντων στη Δύση, την ώρα που η ΔΟΕ σφυρίζει αδιάφορα.

Τρία χρόνια μετά την απόφαση του WADA για αποκλεισμό του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, το 2015, για το αποδεδειγμένο κρατικό σύστημα ντοπαρίσματος αθλητών σε 30 αθλήματα και απόκρυψής του από τις ρωσικές αρχές, ο αποκλεισμός άρθηκε το φθινόπωρο του 2018 υπό όρους, παρά την έντονη αντίθεση εθνικών οργανισμών κατά του ντόπινγκ, αθλητών και παραγόντων κυρίως από δυτικές χώρες. Την υπόθεση περιπλέκουν και οι επικείμενες αρχαιρεσίες στον WADA.

Η άρση του αποκλεισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν σήμαινε μόνο ότι ο ρωσικός οργανισμός θα μπορούσε να διεξαγάγει ξανά ελέγχους διεθνούς ισχύος, αλλά και ότι η Ρωσία έπαιρνε ουσιαστικά «συγχωροχάρτι» για τα πεπραγμένα της τη δεκαετία που είχε προηγηθεί, ώστε να μπορέσει να αναλάβει διοργανώσεις σε διάφορα αθλήματα – όπως και έγινε ήδη.

Ενας από τους όρους της άρσης του αποκλεισμού ήταν η πλήρης και άνευ όρων πρόσβαση των ειδικών του WADA στο εργαστήριο ελέγχου ουσιών της Μόσχας, περιλαμβανομένων των αποθηκευμένων δειγμάτων που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία του ρωσικού σχεδίου νόθευσης του παγκόσμιου αθλητισμού, σύμφωνα με τις εκθέσεις της ανεξάρτητης επιτροπής Μακλάρεν.

Ομως, κατά τις επισκέψεις του WADA στη Μόσχα, οι Ρώσοι τούς αρνήθηκαν την πλήρη πρόσβαση στο σύστημα ελέγχου και στο αρχείο δειγμάτων, που θα επιβεβαίωναν τις περιπτώσεις που έπιασε η… τσιμπίδα των στοχευμένων επανελέγχων και θα αναδείκνυαν και άλλες περιπτώσεις. Ο πρόεδρος του WADA σερ Κρεγκ Ρίντι εξέφρασε ανήμερα Πρωτοχρονιά τη βαθιά απογοήτευσή του για τη μη συμμόρφωση των Ρώσων –που έτσι διέψευσαν και την καλή πίστη που έδειξε τον Σεπτέμβριο ο WADA– και εκίνησε τις διαδικασίες αναθεώρησης της άρσης του αποκλεισμού.

Πλέον εναπόκειται στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του WADA, που θα συνέλθει στις 14 και 15 Ιανουαρίου, να προτείνει την επιστροφή των κυρώσεων εις βάρος του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ. Την απόφαση θα λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή του παγκόσμιου οργανισμού.

Ηδη όμως έχει σημειωθεί διεθνής κατακραυγή για την επιεική στάση του WADA, διότι αλλοιώνει την αυστηρή στάση που το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα οφείλει να τηρεί έναντι όσων «κλέβουν». Σειρά αθλητών, εθνικοί οργανισμοί κατά του ντόπινγκ, αλλά και η Επιτροπή Αθλητών του ίδιου του WADA, επικρίνουν τον σερ Κρεγκ για τη στάση του και τη δήλωσή του τον Σεπτέμβριο: «Εγγυώμαι 100% ότι οι Ρώσοι θα παράσχουν τα στοιχεία».

Την κατάσταση όξυνε η δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, την Τρίτη, πως «η Ρωσία έχει εκτίσει την ποινή της» και θα συμμετάσχει κανονικά στους Ολυμπιακούς του 2020 ακόμη κι αν ο WADA την αποκλείσει εκ νέου.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την άρση του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον WADA, η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) διατηρεί την τιμωρία που επέβαλε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διεθνή διοργάνωση από τα τέλη του 2015 και ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου τον Μάρτιο στη Γλασκώβη.

Πρόσθετη ίντριγκα στην υπόθεση φέρνει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του WADA τον Νοέμβριο του 2019, με την αντιπρόεδρο Λίντα Χέλελαντ να έχει ταχθεί ανοικτά τον Σεπτέμβριο κατά της άρσης του αποκλεισμού των Ρώσων και να θέτει πλέον υποψηφιότητα για την προεδρία του οργανισμού συγκεντρώνοντας την προτίμηση της πιο σκληρής πλευράς των παραγόντων, ενάντια στη Ρωσία. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα, η Νορβηγίδα υπουργός Τέκνων και Ισότητας έλαβε και τη στήριξη του διεθνούς ιδρύματος FairSport, που στόχο έχει την εξάλειψη του ντόπινγκ.

Η κ. Χέλελαντ τόνισε και αυτή την ανάγκη αποκατάστασης του ρωσικού αποκλεισμού, ζητώντας μάλιστα να ληφθεί άμεσα η σχετική απόφαση χωρίς την αναμονή έως τη σύνοδο της Επιτροπής Συμμόρφωσης σε 10 ημέρες.

Ετσι, η 41χρονη κ. Χέλελαντ υψώνει τη σημαία της σκληρότερης στάσης έναντι της Ρωσίας με τη στήριξη και των αθλητών, κάτι που ούτε η ηγεσία του WADA υπό τον απερχόμενο σερ Κρεγκ ούτε η ΔΟΕ είναι σε θέση πια να αγνοήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή