Μικρή μείωση απορριμμάτων στην Αττική

Μικρή μείωση απορριμμάτων στην Αττική

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή μείωση παρουσίασαν οι ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για το πρώτο οκτάμηνο του 2018, το 82,25% των απορριμμάτων μας εξακολουθεί να καταλήγει στον ΧΥΤΑ Φυλής. Κάποιες περιοχές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αυξομειώσεις, που αποδίδονται… σε ενδιαφέρουσες αιτίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου της Αττικής (που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής και το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης που βρίσκεται εκεί) το πρώτο οκτάμηνο του 2018 οι 66 δήμοι της Αττικής έστειλαν στον ΧΥΤΑ 940.111 τόνους απορριμμάτων, ποσότητα μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Μόλις επτά δήμοι συλλέγουν οργανικά απορρίμματα και εξ αυτών μόνο οι δύο έχουν συλλέξει περισσότερους από 100 τόνους (ο Δήμος Βριλησσίων και ο Δήμος Περιστερίου).

Στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑ) κατέληξαν για διαλογή 161.867 τόνοι απορριμμάτων, 36.991 τόνοι κλαδεμάτων (συλλέγονται χωριστά από τους δήμους, όπου αυτό είναι εφικτό) και 488 τόνοι από λαϊκές αγορές. Από τα ΚΔΑΥ (κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων), έπειτα από επεξεργασία, εστάλησαν για ταφή στον ΧΥΤΑ 54.168 τόνοι σκουπιδιών. Οσον αφορά τις επιδόσεις των δήμων: το πρώτο οκτάμηνο του προηγούμενου έτους ο Δήμος Αθηναίων έστειλε στον ΧΥΤΑ 108.000 τόνους απορριμμάτων (και ακόμη 91.100 τόνους σκουπιδιών στο ΕΜΑ προς διαλογή), ο Δήμος Πειραιά 46.700 τόνους, ο Δήμος Περιστερίου 31.525 τόνους, ο Δήμος Κηφισιάς 31.000 τόνους, ο Δήμος Γλυφάδας 28.200 τόνους, ο Δήμος Αχαρνών 25.000 τόνους, ο Δήμος Αμαρουσίου 23.400 τόνους, ο Δήμος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης 20.100 τόνους.

Οι περισσότεροι δήμοι είχαν μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Υπήρχαν, όμως, και εξαιρέσεις: Τη μεγαλύτερη αύξηση στις ποσότητες απορριμμάτων που εστάλησαν για ταφή σημείωσε ο Δήμος Διονύσου (+26,9%). Αντίθετα, ο Δήμος Ασπροπύργου μείωσε τις ποσότητες προς ταφή κατά 40,9%. Πώς προέκυψαν αυτές οι διαφορές; Ο Διον. Ζαμάνης, δήμαρχος Διονύσου, εκτιμά ότι από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη του Αυγούστου οι ποσότητες των απορριμμάτων του δήμου αυξήθηκαν λόγω των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή και των καθαρισμών που πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι στα οικόπεδά τους (ωστόσο οι πυρόπληκτοι Δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου παρουσίασαν το ίδιο διάστημα μείωση 11,7% και 5,6% αντίστοιχα). Ο Δήμος Ασπροπύργου μείωσε σχεδόν στο ήμισυ τις ποσότητες επειδή… σταμάτησε να συλλέγει μπάζα από τους δρόμους. «Από τις αρχές του 2018 ο ΕΔΣΝΑ σταμάτησε να δέχεται φορτηγά με “μπαζοσκούπιδα”. Ετσι σταματήσαμε κι εμείς να τα μαζεύουμε», λέει ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου. «Δυστυχώς έρχεται στην περιοχή μας κάθε ασυνείδητος, που δεν θέλει να πληρώσει σύστημα διαχείρισης για τα οικοδομικά υλικά και ξεφορτώνει κρυφά τα μπάζα όπου βρει, σε οικόπεδα, ακόμα και στον δρόμο».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, έθεσε χθες σε διαβούλευση δύο νέες ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την αντικατάσταση του τέλους ταφής (που θεσπίστηκε το 2012 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ) από ένα περιβαλλοντικό τέλος 10 ευρώ/τόνο, που θα αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ με «οροφή» τα 35 ευρώ. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι δήμοι έχουν εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο, οι προσδοκίες (από οποιοδήποτε νέο μέτρο υπέρ της ανακύκλωσης ή της κομποστοποίησης) θα πρέπει να είναι για φέτος περιορισμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή