Οι κίνδυνοι του 2019 για την Ευρωζώνη

Οι κίνδυνοι του 2019 για την Ευρωζώνη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξασθένηση της ανάπτυξης και του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη προς τα τέλη του 2018 δημιούργησε φόβους για μια δραματική επιδείνωση των συνθηκών το 2019. Οι ανησυχίες αυτές είναι πρώιμες σ’ αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου, ο οποίος διαρκεί στην Ευρωζώνη, κατά μέσον όρο, μία οκταετία. Σε αυτό το διάστημα, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύεται αθροιστικά κατά 21%. Ο υφιστάμενος οικονομικός κύκλος ξεκίνησε την άνοιξη του 2013 και άρα μετράει μία εξαετία. Από τη λήξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα έχει ενισχυθεί λιγότερο από 11%. Παράλληλα, τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη παραμένουν ισχυρά. Συνεχίζουν να ενισχύονται η απασχόληση και οι μισθοί, ενώ εξομαλύνεται όλο και πιο πολύ η παροχή πίστωσης. Προβλέπεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κινηθεί πάνω από 1,5% την επόμενη διετία πριν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βέβαια, πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν πως πολιτικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Οι εταιρείες διστάζουν να αυξήσουν το προσωπικό και τις επενδύσεις τους κάτω από αυτές τις επίφοβες συνθήκες και την πτώση της ζήτησης για εξαγωγές. Αυτά τα σημάδια σηματοδοτούν συνήθως πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι πιθανή μια επιδείνωση στην πλευρά της ζήτησης τα επόμενα δύο τρίμηνα. Οι πρώτοι μήνες κρύβουν προκλήσεις για την Ευρωζώνη όσο θα πλησιάζει το Brexit και η γαλλική οικονομία θα αφομοιώνει τις επιπτώσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2018.

Δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την Ευρωζώνη από το μονοπάτι της ανάπτυξης. Ενας είναι μια πτώση των εξαγωγών από την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων από τις ΗΠΑ, ένα σκληρό Brexit, μια απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας ή μια κρίση χρέους στην Ιταλία παρά τον συμβιβασμό Ρώμης – Βρυξελλών που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2018. Ενας ακόμη κίνδυνος είναι να επικρατήσει ένα κλίμα φόβου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ακόμη και εάν δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια.

Ας μη λησμονούμε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών κατά τη διάρκεια του 2018. Αντί να προσαρμοστεί σε ηπιότερους ρυθμούς από ένα ακμαίο 2017 και να κινηθεί κοντά στο 2% εν μέσω του περυσινού έτους, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το 1,5% κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου. Οι εξαγωγές μειώθηκαν όσο πλησίαζε το τέλος του 2018, ενώ αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της ανάπτυξης μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018. Χαμηλότερη ήταν, επίσης, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών από το 1,7% το 2017 στο 1% μέσα στο γ΄ τρίμηνο του 2018. Από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, σειρά ανατροπών στην πολιτική και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών στη Γερμανία, έπληξε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τις εξαγωγές και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Τον Μάρτιο του 2018, η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία της Ευρωζώνης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον ξέσπασμα της κρίσης δημόσιου χρέους – ήταν λίγο μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφηκε όσο κλιμακώνονταν οι επιθέσεις από τον κ. Τραμπ. Μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2018, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές έπρεπε να απορροφήσουν ακόμη μεγαλύτερους κραδασμούς λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της κρίσης σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία. Τα σχέδια της Ρώμης για την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών είχαν αρνητική επίδραση στην οικονομία της Ιταλίας μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2018.

Εως έναν βαθμό, η αναταραχή που προκλήθηκε στην Ιταλία επηρέασε αρνητικά το κλίμα και στις αγορές των γειτονικών χωρών.

* Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή