O ΔΗΚΤΗΣ (08/01/19)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη στήριξη για τους ανέργους

Κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες έχουν περιοριστεί στη χώρα μας οι παροχές ανεργίας, κατά την περίοδο 2007-2016, με αποτέλεσμα, η Ελλάδα μαζί με το Βέλγιο να κατατάσσεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, έκθεση της City με τις κορυφαίες ερωτήσεις και απαντήσεις των αναλυτών της για το 2019, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, εάν η ανάπτυξη πέσει κάτω από το 1 με 1,5% ή ακόμη χειρότερα, εάν οι οικονομίες στις χώρες της Ζώνης του Ευρώ οδηγηθούν σε ύφεση.

Μάλιστα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μείωση των επιδομάτων ανεργίας που συντελέστηκε κατά την κρίση στην Ευρωζώνη, ως αντικίνητρο στην εργασία, ενδέχεται να οδήγησε τελικά στην αποδυνάμωση των οικονομιών, παρότι το επιδιωκόμενο ήταν μείωση των δημόσιων δαπανών και η προώθηση της ευελιξίας.

Ενίσχυση νησιωτικών επιχειρήσεων

Εμπορικές, μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις με έδρα στα νησιά της χώρας (πλην Εύβοιας, Κρήτης και Λευκάδας) μπορούν από χθες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε να λάβουν τον μοναδικό αριθμό, τον οποίο θα επιδεικνύουν στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών για να λαμβάνουν, στο τέλος κάθε μήνα, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους. Η αίτηση γίνεται στο www.metaforikoisodynamo.gr. Στόχος του μέτρου είναι η εναρμόνιση του υψηλού κόστους μετακίνησης εμπορευμάτων από και προς νησιά με αυτό των χερσαίων μετακινήσεων.

Αποπλήρωσε τις οφειλές του 2017

Εξόφλησε τις οφειλές της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ σε ό,τι αφορά το 2017. Η εταιρεία κατέβαλε την περασμένη Παρασκευή περίπου 9 εκατ. στον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, εξοφλώντας έτσι τα τέλη κίνησης στο δίκτυό της κατά την περίοδο του 2017. Η εταιρεία ιταλικών συμφερόντων, ωστόσο, διαμήνυσε στον ΟΣΕ ότι δεν θα αποπληρώσει τα τέλη της περιόδου 2018, καθώς το Δημόσιο (βασικός μέτοχος του ΟΣΕ) δεν της έχει καταβάλει το κόστος παροχής υπηρεσιών στις άγονες γραμμές (ΥΓΟΣ), ύψους περίπου 40 εκατ.

Μία παραίτηση που ενόχλησε

Σύγχυση και ενόχληση προκάλεσε χθες η αναπάντεχη παραίτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, στο τέλος του μήνα. Ο Κιμ, ο οποίος εκτελούσε τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής της αναπτυξιακής τράπεζας, ανακοίνωσε πως θα προσληφθεί από ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται σε έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους και ο Κιμ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως θα μπορέσει να συμβάλει περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση παγκοσμίων προβλημάτων. Μάλλον κακή άποψη για την Παγκόσμια Τράπεζα είχε ο πρόεδρος.

Ενα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα

Ως «ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό» χαρακτήρισε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την υπόθεση της Folli Follie, τονίζοντας παράλληλα ότι για πολλά χρόνια η επιχείρηση παρουσιαζόταν ως μία ελληνική «ιστορία επιτυχίας». Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, «η Folli Follie παρέσυρε στον γκρεμό ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους ενδοιασμούς για τη μετοχή του ομίλου να προκαλούν απώλειες για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και δυσπιστία για την ελληνική επιχειρηματικότητα συνολικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, φαντάζει πλέον δύσκολο για τη Folli Follie να επιβιώσει, ενώ όπως επισημαίνει, στην έδρα της επιχείρησης επικρατεί φόβος, καθώς εκεί απασχολείται ο ένας στους πέντε από τους συνολικά 4.800 εργαζομένους. Τα αίτια της συγκάλυψης συνιστούν γρίφο, σημειώνει. «Ισως το κίνητρο να ήταν απλώς η επίδειξη εντυπωσιακών οικονομικών μεγεθών, που θα εξασφάλιζε πρόσβαση στον φιλάρεσκο κόσμο των πιο ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή