Εκτακτη κατάσταση για τρίτο χειμώνα στους καταυλισμούς

Εκτακτη κατάσταση για τρίτο χειμώνα στους καταυλισμούς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος άνθρωπος 24 ετών από το Καμερούν πέθανε χθες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ή αλλιώς hotspot) στη Μόρια της Λέσβου όπου επικρατούσαν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αν και τα αίτια του θανάτου δεν έχουν ακόμα διαπιστωθεί, το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στα νησιά, κάθε άλλο παρά ενδείκνυνται για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του χθες χαρακτήρισε ατυχές περιστατικό τον θάνατο του 24χρονου. Τόνισε επίσης ότι έγιναν όλες οι προετοιμασίες και διανεμήθηκαν όλα τα απαραίτητα υλικά (σ.σ. δηλαδή κουβέρτες). Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφέρεται «στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» προσθέτοντας ότι στη Σάμο εξαιτίας του υπερπληθυσμού ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι πολύ μεγαλύτερος. «Σύμφωνα με καταγγελίες πολλές ώρες της ημέρας ακόμα και οι οικίσκοι δεν έχουν ρεύμα», επισημαίνουν.

Συνωστισμός στα κοντέινερ

Στα νησιά, όπου το 63,8% του πληθυσμού που παραμένει στα ΚΥΤ είναι γυναίκες και παιδιά, αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι στοιβάζονται κυριολεκτικά στα κοντέινερ όπου λειτουργούν κλιματιστικά προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο. Οπως τονίζει στην «Κ» ο Τάσος Υφαντής, επιχειρησιακός υπεύθυνος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, στη Μόρια, σε ένα κοντέινερ χωρούν 12 άτομα, ωστόσο αυτές τις ημέρες οι διαμένοντες υπερβαίνουν τα 30 άτομα, προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο. Την πολυτέλεια της θέρμανσης έχουν περίπου 5.000 άτομα, ωστόσο ακόμα 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές στον διπλανό ελαιώνα.

Πρόκειται για τον τρίτο χειμώνα που οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στα νησιά σε δύσκολες συνθήκες. «Ο χειμώνας ξέρουμε ότι θα έρθει. Και όμως και πάλι μιλάμε για έκτακτη κατάσταση και ο κόσμος παραμένει σε σκηνές και παραπήγματα», επισημαίνει ο Απόστολος Βεΐζης διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Χαρακτηριστικά, οι ΓΧΣ στην κλινική που διατηρούν έξω από τη Μόρια χρειάζεται καθημερινά να περιθάλψουν πολλά παιδιά που αρρωσταίνουν εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό. «Καθημερινά 80-85 παιδιά έρχονται στην κλινική με λοιμώξεις του αναπνευστικού και δερματικά προβλήματα. Τους δίνουμε θεραπεία αλλά επιστρέφουν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», λέει ο κ. Βεΐζης. Πολλές είναι οι δυσκολίες και στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα λόγω των καιρικών συνθηκών και των χιονοπτώσεων. Οι καταυλισμοί χωροθετήθηκαν σε σημεία όπου έτσι και αλλιώς η πρόσβαση είναι δύσκολη. Για παράδειγμα στα Γρεβενά, όπου έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, από χθες έχουν πρακτικά αποκλειστεί λόγω της χιονόπτωσης. Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι έτσι και αλλιώς δύσκολες, χθες βυθίστηκε στο χιόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή