Ποτάμι: «Nαι» στη Συμφωνία, «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης

Ποτάμι: «Nαι» στη Συμφωνία, «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» στη στήριξη της κυβέρνησης. Το Ποτάμι, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για τις «Πρέσπες», ξεκαθάρισε χθες, τελεσίδικα, τη θέση του όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.

Θέτοντας δύο ερωτήματα στον… εαυτό της προς απάντηση, η Σεβαστουπόλεως επανέλαβε πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία –πλην βεβαίως των κ. Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού, που έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν–, προσθέτοντας ωστόσο με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν στηρίζει την κυβέρνηση και σε περίπτωση πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας θα αθροίσει τις δυνάμεις της με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις «Πρέσπες», το Ποτάμι υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως ήδη από την ίδρυσή του, το 2014, είχε μιλήσει υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, άρα πρόκειται για θέμα αρχών.

Επιπλέον, τονίζεται πως η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κομβική, καθώς «θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής», προσθέτοντας πως «για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Σφοδρή επίθεση

Από εκεί και πέρα το Ποτάμι έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, αποσυνδέοντας τις «Πρέσπες» από την ευρύτερη πολιτική ζωή και ζητώντας, εν κατακλείδι, την προκήρυξη εκλογών. «Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απώλειες

Σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως, το Ποτάμι πιθανότατα θα έχει απώλειες από τα αριστερά, καθώς ο κ. Δανέλλης δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα ταυτιστεί με μία πρόταση που θα έχει προέλθει από την αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή του δόρατος το Μακεδονικό.

Η υπερψήφιση των «Πρεσπών» από το Ποτάμι μπορεί να προσφέρει βαθιά ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου, που, ανεξάρτητα τι θα γίνει αμέσως μετά, βλέπει πλέον πως σε μία κρίσιμη συγκυρία, όταν οι σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο είναι στο κόκκινο, εξασφαλίζει ουσιαστικά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού με το Ποτάμι ο αριθμός των βουλευτών ανεβαίνει –με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ– στους 149.

Στους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Δανέλλη, που είναι δεδομένο πως θα ψηφίσουν, προστέθηκε χθες και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δήλωσε (News24/7) πως «δύσκολα θα φτάσω σε αρνητική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το Μαξίμου αναζητεί μόλις δύο ακόμα βουλευτές για να περάσουν οι «Πρέσπες». Ο ένας είναι βέβαιο πως θα είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ στον αριθμό προσμετρείται και η Κατερίνα Παπακώστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή