«Επιζήμια η παραμονή της κυβέρνησης»

«Επιζήμια η παραμονή της κυβέρνησης»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύκλος της παρακμής πρέπει να τελειώνει. Η παραμονή της κυβέρνησης, εκτός από τις επιζήμιες επιλογές στα εθνικά θέματα, αυξάνει την αβεβαιότητα και την αστάθεια, επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία, ενώ όσο η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εξαιτίας της επιμονής των κυβερνώντων να παραμένουν «γαντζωμένοι» στις καρέκλες τους, τόσο εκπέμπει το μήνυμα ότι παραπαίει. Είναι μερικά από τα μηνύματα που αναμένεται να στείλει απόψε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης, στον απόηχο των τριγμών και της τροχιάς εξόδου, όπως όλα δείχνουν, του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις, εξάλλου, γύρω από την «ετερόκλητη» συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου ήταν το αντικείμενο πολλαπλών συσκέψεων που έγιναν χθες στην Πειραιώς, ενώ η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ είναι ο βασικός λόγος που η συνεδρίαση της πρώτης νέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. (αυτής που εξελέγη στο συνέδριο του Δεκεμβρίου) μετατέθηκε από σήμερα το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένο, το απόγευμα, καθώς η Πειραιώς βρίσκεται σε αναμονή των εξελίξεων και επιμένει ότι, εφόσον ο κ. Καμμένος αποχωρήσει, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αναφερόμενη στις διαρροές από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες, ακόμη κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αυτή διαθέτει μια νέα πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, η Ν.Δ. κάλεσε τον πρωθυπουργό διά στόματος Μαρίας Σπυράκη να απαντήσει ποιοι είναι οι «πρόθυμοι» βουλευτές από άλλα κόμματα και με ποια κίνητρα «εκδηλώνουν τέσσερα χρόνια μετά την προθυμία τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, ξαφνικά βλέπουν το φως το αληθινό και προσχωρούν στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Οι αιχμές ήταν σαφείς και η επισήμανση καθόλου τυχαία. Πολλώ δε μάλλον που, όπως επεσήμαιναν με νόημα από την Πειραιώς, ουδείς από τους ενδιαφερόμενους έχει διαψεύσει τα σενάρια που δημοσιοποιούνται στον Τύπο και αναφέρουν λεπτομέρειες για τις περιφέρειες στις οποίες θα κατέλθουν με τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. επιμένει να προκαλεί τον πρωθυπουργό να βρει τους 151 και να εμφανιστεί στη Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Στόχος, μεταξύ άλλων, να καταδειχθεί η ετερόκλητη συμμαχία «καρεκλολάγνων», μια «πολιτική κουρελού», όπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της Πειραιώς. Μέχρι τότε, η Ν.Δ. θα επιμένει να ζητεί από τον πρωθυπουργό να περάσει από τη βάσανο της ψήφου εμπιστοσύνης. «Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν δίνεται εν λευκώ στον κ. Τσίπρα. Και για τον λόγο αυτό δεν είχαμε κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ελλάδα. Αρα, αυτό είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Συνάντηση με Μέρκελ

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς στρώνει ήδη από τώρα το χαλί των όποιων προσδοκιών από τη συνάντηση που θα έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης με την Αγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, διαμηνύοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο αυτά που έχει πει και εντός συνόρων για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτες οι επισκέψεις ξένων ηγετών, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ηγέτες που εκπροσωπούν εταίρους και συμμάχους. Η κ. Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις της Ν.Δ. για το θέμα των Σκοπίων και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις αυτές στη συνάντηση που θα έχουν: η Ν.Δ. δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης ό,τι λέει δημόσια το λέει και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Δεν θα είναι το μοναδικό θέμα της συνάντησης, βεβαίως, πρόκειται για αδελφό κόμμα, μία σειρά από θέματα θα μπουν στο τραπέζι», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή