Τα δύο μισοφέγγαρα δείχνουν την παρτίδα των Captagon

Τα δύο μισοφέγγαρα δείχνουν την παρτίδα των Captagon

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδια παρτίδα με εκείνα που κατασχέθηκαν μέσα Δεκεμβρίου σε φορτηγό πλοίο ανοικτά του Ηρακλείου ανήκουν τα ναρκωτικά χάπια Captagon που βρέθηκαν τη Δευτέρα σε κοντέινερ στον Πειραιά. Τα δισκία εντοπίστηκαν κρυμμένα μέσα σε ράβδους μολύβδου και καθένα απ’ αυτά έχει ως σήμα κατατεθέν στην επιφάνειά του δύο μισοφέγγαρα. Την ίδια ακριβώς ένδειξη, που είθισται να προσδιορίζει το εργαστήριο παρασκευής και τη χημική σύνθεση των ναρκωτικών, είχαν τα χάπια που τη 14η Δεκεμβρίου είχαν βρεθεί κρυμμένα σε διπλούς πάτους κοντέινερ, που μετέφερε το υπό σημαία Συρίας πλοίο «NOKA». Το συγκεκριμένο πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας και είχε δηλωμένο προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης. Χάρη και στις πληροφορίες των Γάλλων αξιωματούχων, τα στελέχη του Λιμενικού είχαν ακινητοποιήσει το πλοίο νότια της Κρήτης και έπειτα από έλεγχο είχαν διαπιστώσει ότι μετέφερε έξι τόνους κατεργασμένης κάνναβης και τρία εκατομμύρια παραισθησιογόνα χάπια Captagon, γνωστά και ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών». Το πλοίο κατασχέθηκε και τα 11 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε με τη συνδρομή Τούρκων αστυνομικών κοντέινερ φορτωμένο με εκατομμύρια χάπια Captagon από την ίδια πατρίδα με εκείνα που κατασχέθηκαν στο φορτηγό πλοίο. Τα ναρκωτικά φορτώθηκαν στο λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας και ήταν κρυμμένα μέσα σε πλάκες μολύβδου. Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, προορισμός του κοντέινερ ήταν το λιμάνι Ριέκα της Κροατίας ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Τούρκων αστυνομικών, τα παραισθησιογόνα χάπια επρόκειτο να καταλήξουν στο Ντουμπάι. Εξάλλου, η χρήση του Captagon είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όχι στην Ε.Ε., αλλά στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το επίμαχο κοντέινερ έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά την 5η Ιανουαρίου και επρόκειτο να συνεχίσει το δρομολόγιό του το βράδυ της Κυριακής. Μετέφερε 540 πλάκες μολύβδου συνολικού βάρους άνω των 24 τόνων. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα στο εσωτερικό των πλακών, ο έλεγχος των οποίων συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες.

Σύμφωνα με πηγή από την ΕΛ.ΑΣ., στο εσωτερικό κάθε πλάκας υπήρχαν κρυμμένα 9.000 έως 10.000 χάπια και επομένως οι εκτιμήσεις των αρμοδίων ανέβαζαν τον συνολικό αριθμό των κατασχεμένων Captagon στα 5 εκατ. δισκία. Αντικείμενο έρευνας αποτελούν και οι εταιρείες που αναφέρονται στα συνοδευτικά έγγραφα (bill of lading). Ως αποστολέας του φορτίου εμφανίζεται εταιρεία με έδρα τη Λαττάκεια και ως παραλήπτης εταιρεία με έδρα τη Ριέκα της Κροατίας. Μέχρι αργά χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για υπαρκτές εταιρείες ή εταιρείες «σφραγίδες», όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αξιωματούχος που μετέχει στην έρευνα δήλωσε στην «Κ» ότι πλάκες μολύβδου χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά σε πλοία και διευκρίνισε ότι αποτελούν ιδανικό μέσο για την απόκρυψη ναρκωτικών, καθώς δεν είναι διαπερατές από συσκευές X-Ray.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή