Εργοτάξια πολιτισμού στην πόλη

Εργοτάξια πολιτισμού στην πόλη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτιστικές υποδομές που περιμέναμε χρόνια να ολοκληρωθούν στην Αθήνα, έπειτα από καθυστερήσεις, εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, βρίσκονται πια προς το τέλος τους. Από τους πρώτους μήνες του 2019 έως και το τέλος του 2022, το στοίχημα είναι η πόλη να απαλλαγεί από τα ανοιχτά εργοτάξια ή τα κτίρια στα οποία τα έργα ολοκληρώθηκαν αλλά παραμένουν σιωπηλά από διάφορες εκκρεμότητες: από την οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Χίλτον, το Παγκράτι και τη λεωφόρο Συγγρού, μέχρι τη Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας, την Πατησίων και το Μοναστηράκι.

• Παγκράτι. Οσοι διασχίζουν τη γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνος βλέπουν έτοιμο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ιδιωτικό έργο που έγινε με ταχύτητα παρότι άλλαξε πολλές φορές θέσεις στον αθηναϊκό χάρτη για το πού ακριβώς θα ανεγερθεί. Μετά το ναυάγιο των σχεδίων για την οδό Ρηγίλλης, αφού στο οικόπεδο εκείνο αποκαλύφθηκε η Παλαίστρα του Λυκείου του Αριστοτέλη, το μουσείο βρήκε τη θέση του στη συμβολή της οδούς Ερατοσθένους και της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνος. Εντεκα όροφοι (οι πέντε υπόγειοι) αποτελούν το μουσείο συνολικής επιφάνειας 7.250 τ.μ., με τους εκθεσιακούς χώρους του να καταλαμβάνουν τέσσερις ορόφους καλύπτοντας 1.124 τ.μ. Τα λαμπερά εγκαίνια υπολογίζονται τον ερχόμενο Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

• Χίλτον. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ακόμη γιαπί αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των κτιρίων της (προστίθενται 11.040 τ.μ), προχωράει. Τέλος του 2019 αρχές του 2020 το κτιριολογικό θα είναι έτοιμο. Στο τέλος του 2020 η διευθύντριά του Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα φιλοδοξεί να επαναλειτουργήσει το μουσείο με μεγάλο αφιέρωμα–έκθεση στον Παρθένη.

Η δωρεά 13 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος έλυσε οικονομικά προβλήματα και κυρίως λειτουργεί πιεστικά για την εξέλιξη του έργου. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι αποθήκες και εξασφαλίστηκε ο εξοπλισμός τους με τη βοήθεια δωρητή, ενώ η Περιφέρεια βοήθησε με 4,8 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση – υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης.

• Συγγρού. Η λειτουργία του ακέφαλου ΕΜΣΤ (σε εξέλιξη η προκήρυξη της θέσης), παραμένει γρίφος για το κοινό. Το πενταώροφο κτίριο των 18.142 τ.μ. είναι έτοιμο εδώ και τρία χρόνια, άνοιξε για την documenta, ωστόσο το ΕΜΣΤ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τη μόνιμη συλλογή του.

• Μοναστηράκι. Λίγα μέτρα από τον σταθμό και τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2022. Στο κτιριακό συγκρότημα του τετραγώνου Aρεως – Βρυσακίου – Κλάδου και Αδριανού έως την άνοιξη θα ολοκληρωθούν η μετακόμιση των διοικητικών υπηρεσιών και η τμηματική παράδοση των χώρων. Στο κτίριο περιοδικών εκθέσεων τον Δεκέμβριο του 2019 ετοιμάζεται έκθεση σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο. Πρόσφατα προκηρύχθηκε  διαγωνισμός για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και λοιπών εκθεσιακών κατασκευών του ΜΝΕΠ» προϋπολογισμού 2.212. 800,00 ευρώ.

• Πατησίων. Θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί το «Ακροπόλ Παλάς», τουλάχιστον οι κάτω χώροι του και ειδικά αυτός που ετοιμάστηκε για το μεγάλο πωλητήριο – εκθετήριο του ΤΑΠΑ. Στο υπ. Πολιτισμού λένε πως το καταστατικό λειτουργίας του είναι έτοιμο και θα δοθεί σε διαβούλευση, ενώ πάλι συζητάμε για την ανάπλαση της Τοσίτσα. Η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε πως το «Ακροπόλ» «είναι σχεδόν έτοιμο» και πρόσφατα, ότι θα ανοίξει πιλοτικά τους πρώτους δύο μήνες του 2019.

• Μαυρομιχάλη. Τον περασμένο Ιούλιο η τότε υπουργός Λυδία Κονιόρδου διαβεβαίωνε πως το έργο του Μεγάρου Τσίλλερ – Λοβέρδου (παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου) «θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες». Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η πρόσοψη παρέμενε τυλιγμένη σε λινάτσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή