Υπαναχώρηση Καμμένου στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά

Υπαναχώρηση Καμμένου στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία μέσω της οποίας, όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει, κλείνει μια παλαιά υποχρέωση της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin να «επιστρέψει» στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέσω ειδικών προγραμμάτων ποσό ύψους τουλάχιστον 230 εκατομμυρίων, προκάλεσε σήμερα στην. Ολομέλεια οξύτατη πολιτική σύγκρουση με την ΝΔ να ζητεί διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (που προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα) και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση για σκανδαλώδη ρύθμιση τόσο ως προς την ακολουθητέα διαδικασία, όσο και επί του περιεχομένου της ρύθμισης.

Επιπρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν έκαναν λόγο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο έρχεται όχι μόνο να «δικαιολογήσει» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και να επιβεβαιώσει το όχι καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Οι σχετικές παρεμβάσεις, διά των κ. Ν.Φίλη αρχικώς, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη στη συνέχεια κατέδειξαν ότι οι αρχικές «διαβεβαιώσεις» του κ. Καμμένου στην εθνική αντιπροσωπεία για «καθαρή» νομοθετική ρύθμιση δεν έπεισαν.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξ αρχής είχε επιχειρήσει με έμφαση και με στοιχεία τα οποία του έδιναν συνεχώς παριστάμενοι σύμβουλοί του να απαντήσει στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης και πως δεν συνιστά επιστροφή μέσω κυβερνητικής πρωτοβουλίας στο αμαρτωλό καθεστώς των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων».

Σε απάντηση των πολλών ενστάσεων που εκφράστηκαν αφού αναφέρθηκε και στις προ σχεδόν ενός έτους συζητήσεις με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, υπέπεσε και σε αντιφάσεις, αφού ενώ αρχικά υποστήριξε ότι η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια σύμβασης που υπογράφηκε από υπουργό κυβέρνησης της ΝΔ, κατά την εξέλιξη της συζήτησης παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για σύμβαση παλαιότερες κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Α.Τσοχατζόπουλου. 

 

Σε κάθε περίπτωση, και ενώπιον των οξύτατων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά και της διαφαινόμενης δυσφορίας εκ μέρους του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως έχει τη βούληση να συζητηθεί εκτενώς το όλο ζήτημα σε «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, τις ημέρες που μεσολαβούν έως την ψηφοφορία της Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτό επέμεινε στο επιχείρημά του ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, παλαιότερες και νεώτερες που πρέπει να κλείσουν οριστικά. Δεύτερο σημείο της τοποθέτησής του που προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτήματα, είχε σχέση με την «κατανομή» των χρημάτων που προβλέπονται από τη ρύθμιση: Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στην ΕΑΒ, και πως ένα μικρό ποσοστό αυτών θα δοθεί με απόφαση της αμερικανικής εταιρείας σε υπεργολαβίες ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα η τελευταία αυτή αναφορά, προκάλεσε οξύτατη σύγκρουση με τον κ. Αδ. Γεωργιάδης, όταν ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση είναι προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με όρους διαφάνειας.

Στο θέμα αναφέρθηκε στη σύντομη παρέμβασή της και η κυρία Θεοδώρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά στην Βουλή όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας.

«Ορισμένα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα» σχολίασε ο κ. Ν. Φίλης, επισημαίνοντας πως είναι σωστή η δέσμευση του υπουργού να γίνει αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Πράγματι υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, και ο υπουργός είναι πρόθυμος να τις δώσει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ανέφερε με τη σειρά του λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Ν. Ξυδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή