«Τείχος» δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης

«Τείχος» δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολεοδομικό «έγκλημα» καταγγέλλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στον Δήμο Αθηναίων κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη. Οπως υποστηρίζουν, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και «φυτρώνουν» στην περιοχή δεκαώροφα κτίρια, κυρίως μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία σταδιακά δημιουργούν ένα νέο «τείχος» κάτω από την Ακρόπολη. Το θέμα δεν είναι μόνο η δυσαρμονία των νέων κτιρίων προς τον υφιστάμενο, κατά δύο ή τρεις ορόφους χαμηλότερο αστικό ιστό, αλλά και η συνεπακόλουθη επιβάρυνση μιας ήδη πυκνοδομημένης περιοχής.

Επανεξέταση αδειών

Κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν κείμενο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού για την επανεξέταση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται προς έκδοση και την τροποποίηση των όρων δόμησης της περιοχής. «Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10ώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7ώροφες αστικές πολυκατοικίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή», αναφέρεται στην επιστολή. «Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεράστιου μεγέθους (5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια γκαράζ) εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει μια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 μέτρα σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο».

«Τι άλλαξε;»

«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία με την οποία το ΥΠΠΟ ενέκρινε την ανέγερση τεράστιων κτιρίων κάτω από την Ακρόπολη», λέει ο Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτων πολεοδόμος και κάτοικος της περιοχής. «Το ΣτΕ με την απόφαση 2331/09 επέβαλε περιορισμό στο ύψος κτιρίου στην περιοχή μας, με το σκεπτικό ότι επιβαρύνεται αισθητικά το μνημείο. Ομοίως, το 2005 η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανάλογη υπόθεση ανέφερε ότι “η προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης θίγεται ουσιωδώς”. Τι άλλαξε; Μήπως λόγω της κρίσης προωθείται μια κοντόφθαλμη ανάπτυξη με ποσοτικούς όρους;».

Με δεδομένο ότι η ανέγερση των δεκαώροφων κτιρίων δεν είναι παράνομη, η ομάδα των κατοίκων του Μακρυγιάννη προτείνει να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόμησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 μέτρα και ανώτατη δυναμικότητα νέων ξενοδοχείων οι 100 κλίνες. «Φοβάμαι πώς αν δεν επέμβουν το ΥΠΕΝ και ο δήμος, απλά θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα», εκτιμά η κ. Φρεζάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή