Εχει να γίνει της Θούλης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα σχεδόν ρουτίνας για τον συγγραφέα, ένα τεράστιο άλμα για τη φαντασία των ανθρώπων του 19ου αιώνα. «Από τη Γη στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν, βιβλίο-ύμνος στις εσαεί απρόβλεπτες, απεριόριστες ανθρώπινες δυνατότητες. «Είναι η Θούλη, μην υποτιμάς αυτό που δεν καταλαβαίνεις, άσχετε, κολλημένε με τα γήινα», κατακεραύνωσε ο –νόμιζα– φίλος, διατελών υπό μυστηριακή επήρεια από τα τελευταία νέα του Διαστήματος, παραπέμποντας στο αυτονόητο: Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις ίχνη ελληνικά θα βρεις. Ο «δικός μας» Πυθέας ο Μασσαλιώτης δαιμόνιος έμπορος, χομπίστας γεωγράφος και ατρόμητος θαλασσοπόρος χάραξε πορεία προς βορρά. Βρέθηκε, γύρω στο 350 π.Χ., σε ομιχλώδη, παγωμένο τόπο –αλλά με ανοιχτόκαρδους, μπεκρήδες κατοίκους– που χωρίς δεύτερη σκέψη βάφτισε Θούλη. Εικάζεται πως είναι η σημερινή Ισλανδία· μπορεί η Νορβηγία· ίσως τα γνωστά μας νησιά Φερόες, ιδανικός όπως λέγεται προορισμός για τριήμερες αποδράσεις μερίδας Νοτιοευρωπαίων, χειμαζόμενων μεν κρυφίως εχόντων δε.

H Θούλη ευτύχησε να δοξαστεί και διά χειρός Γκαίτε μέσω του Φάουστ. Η καλή της φήμη αμαυρώθηκε όταν μια ομάδα εκλεκτών μελών της γερμανικής κοινωνίας, ακροδεξιών και ρατσιστών, ίδρυσαν με έμβλημα τον αγκυλωτό σταυρό την Εταιρεία της Θούλης. Ο ιστός της Εταιρείας –προπομπός της επερχόμενης λαίλαπας των ναζί– υφαινόταν πίσω από βιτρίνα όπου διαφημιζόταν ως «σύνδεσμος μελέτης γερμανικής αρχαιότητας».

Η τιμή και η δόξα της (διαλέξτε: Εσχατης ή Υστατης) Θούλης αποκαταστάθηκε πανηγυρικά την Πρωτοχρονιά όταν το, κενό έμψυχου περιεχομένου, διαστημόπλοιο «Νέοι Ορίζοντες» έστειλε στη Γη εικόνες ενός δύσμορφου, είναι αλήθεια, γνωστού-άγνωστου ουράνιου σώματος. Είναι η μυθική Θούλη, ένα τσιγάρο του Διαστήματος δρόμο από τη Γη, μόλις 6,5 δισ. χλμ. Για τους βιαστικούς: Ενα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9,5 τρισ. χλμ. Μια νοερή αναμέτρηση με τα αριθμητικά μεγέθη του διαστελλόμενου σύμπαντος συνήθως προκαλεί, έστω και ανεπαισθήτως, ατομική συστολή λόγω δέους σε αγνωστικιστές, άθρησκους και ένθεους.

Το πάρτι που ακολούθησε από τη NASA σε στενό κύκλο αφορούσε δισεκατομμύρια ακάλεστους κατοίκους της Γης. Σύμφωνα με αδιασταύρωτες πληροφορίες, οι αστροφυσικοί είπαν πως η Θούλη θα αποκαλύψει αρχετυπικά μυστήρια του Σύμπαντος, τίμησαν τη μνήμη του Πυθέα, ενώ κάποιος ενθουσιώδης ερευνητής, ελληνικής καταγωγής, προέβλεψε: «Το 2019 θα γίνει της Θούλης», αρνούμενος να διευκρινίσει επιστημονικά πού και τι ακριβώς εννοούσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή