Αντιδράσεις στο διάγγελμα Τραμπ

Αντιδράσεις στο διάγγελμα Τραμπ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε όλο και βαθύτερο αδιέξοδο περιέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, καθώς η αμερικανική κοινή γνώμη διαφωνεί με την επιμονή του να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αποσπάσει κονδύλια για το συνοριακό τείχος. Μετά το διάγγελμα της Τρίτης, στο οποίο ο Τραμπ περιέγραψε την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού ως «ανθρωπιστική κρίση, κρίση της καρδιάς, κρίση της ψυχής», οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τον πρόεδρο να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα. «Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει την ομηρία του αμερικανικού λαού, πρέπει να σταματήσει να κατασκευάζει κρίσεις και πρέπει να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι, ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προσέθεσε ότι «το σύμβολο της Αμερικής πρέπει να είναι το Αγαλμα της Ελευθερίας, όχι ένα τείχος ύψους 10 μέτρων».

Στο πρώτο διάγγελμα της προεδρίας του που εκφωνήθηκε από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό «θα έβγαζε σύντομα τα χρήματά του». «Το κόστος των ναρκωτικών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια ετησίως», προσέθεσε, γεννώντας πλήθος αποριών στους σχολιαστές σχετικά με τη σύνδεση των δύο προτάσεων.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για υποκρισία, καθώς είχαν υπερψηφίσει την κατασκευή τείχους σε ένα κομμάτι των συνόρων στο παρελθόν και αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι του διαγγέλματος στην περιγραφή εγκλημάτων που έχουν γίνει από παράτυπους μετανάστες. «Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η εγκληματικότητα μεταξύ των μεταναστών είναι χαμηλότερη από την εγκληματικότητα μεταξύ του πληθυσμού των γηγενών», παρατήρησε η βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές. Η κατάσταση στο Κογκρέσο, την επομένη του διαγγέλματος, συνοψίστηκε από τον Δημοκρατικό βουλευτή Χακίμ Τζέφρις. «Δεν θα πληρώσουμε λύτρα 5 δισ. για το μεσαιωνικό σου τείχος. Και τίποτε απ’ όσα είπες δεν θα αλλάξει αυτή την ψυχρή αλήθεια», τόνισε.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, οι πιέσεις αυξάνονται, αφού οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει ο χρηματοδοτικός εκβιασμός είναι αρκετοί, ώστε να ψηφιστεί η αποκατάσταση της χρηματοδότησης του αμερικανικού δημοσίου. Η ελπίδα του Λευκού Οίκου είναι ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακ Κόνελ, δεν θα φέρει προς ψήφιση το μέτρο.

«Αν υπονομεύσουμε τον πρόεδρο αυτό θα είναι το τέλος της προεδρίας και το τέλος του κόμματός μας», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Πάντως, ο χρόνος πιέζει, καθώς το 70% των πολιτών υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση του δημοσίου πρέπει να αποκατασταθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή