Απόφαση για δεύτερη πρυτανική θητεία

Απόφαση για δεύτερη πρυτανική θητεία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή στο τοπίο των διεργασιών για τις πρυτανικές εκλογές στα περισσότερα πανεπιστήμια τον προσεχή Μάιο, καθώς ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, θα δώσει τη δυνατότητα στους νυν πρυτάνεις να θέσουν υποψηφιότητα εκ νέου. Με το ισχύον σύστημα οι πρυτάνεις δεν έχουν τη δυνατότητα για δεύτερη συνεχή θητεία.

Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει η kathimerini.gr για τις προθέσεις του υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου χθες στη Βουλή προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπηρετούντες πρυτάνεις να θέτουν υποψηφιότητα για δεύτερη διαδοχική ή μη θητεία. Η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συνέργειες των ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Αθηνών και Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Το ν/σ χθες έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η απόφαση για δεύτερη πρυτανική θητεία συνδυάζεται με διάταξη του ν/σ να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πανεπιστημιακούς θα συνταξιοδοτηθούν μέσα σε δύο χρόνια να θέσουν υποψηφιότητα για πρυτάνεις. Να διευκρινιστεί πως η πρυτανική θητεία είναι τέσσερα χρόνια και έτσι, αν εκλεγεί ένας υποψήφιος που βρίσκεται λίγο πριν από τη σύνταξη, όταν θα συνταξιοδοτηθεί, θα αναλάβει ο πρώτος τη τάξει αντιπρύτανης.

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα ο υπουργός ανέφερε ότι «η επίλυση του ζητήματος αυτού έρχεται σε αντίθεση με ένα κλίμα συντεχνιασμού», και σημείωσε ότι το κλίμα των αντικρουόμενων συντεχνιών διαμορφώθηκε από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Πρώτη φορά δημιουργήθηκε για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων επιτροπή που συνεδρίαζε για περισσότερο από έναν χρόνο και κατέληξε σε ένα πόρισμα που αμβλύνει τις διαφορές. Η αντίληψη των αποτελεσμάτων της επιτροπής περνά μέσα από την αντίληψη για κοινωνική ειρήνη». Και κατέληξε: «Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι απειλούνται πολιτικά και κοινωνικά από την επίλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή