Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και δημοσιονομική πειθαρχία, οι τρεις προκλήσεις του 2019

Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και δημοσιονομική πειθαρχία, οι τρεις προκλήσεις του 2019

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της», είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας έμμεση απάντηση στις κυβερνητικές πιέσεις που δέχεται, εξαιτίας των θέσεών του για την οικονομία.

Μόλις μία μέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει ότι θα ήθελε να λειτουργεί ο κ. Στουρνάρας «λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη». Ο διοικητής της ΤτΕ πήρε τη σκυτάλη χθες και απευθυνόμενος στο προσωπικό της τράπεζας, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, είπε:

«Σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Μιλώντας για την οικονομία γενικότερα, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι το 2019 θα είναι άλλη μια χρονιά προκλήσεων για τη χώρα μας. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε, «επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον». Ειδικότερα, σημείωσε ότι πρέπει να εστιάσουμε στα εξής τρία σημεία:

1. Καμία ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο, μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν.

2. Συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

3. Δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, προσέθεσε ότι «ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στον χρηματοπιστωτικό τομέα λέγοντας ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδόν 40 δισ. ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι η πρόταση έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και από τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή