Ελλειψη σε ραδιοφάρμακα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναστάτωση σε εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς ανά τη χώρα που είχαν προγραμματίσει να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε εξέταση PET/CT (ποζιτρονική αξονική τομογραφία) έχει προκαλέσει η διακοπή των παραδόσεων ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για την εξέταση από την παρασκευάστρια εταιρεία, λόγω βλάβης του μηχανήματος. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αύριο, Παρασκευή, να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρμάκου. Ωστόσο, η τωρινή «εμπλοκή» επανέφερε το αίτημα ειδικών για τη δημιουργία μικρών μονάδων παραγωγής του ραδιοφαρμάκου σε επιλεγμένα νοσοκομεία για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δηλώσει την πρόθεσή του στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» να δωρίσει εξοπλισμό για PET και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση για να διαμορφωθεί το ακριβές αντικείμενο της δωρεάς.

Οι 12 μονάδες PET/CT που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα προμηθεύονται ραδιοφάρμακο από τη μοναδική παρασκευάστρια εταιρεία που υπάρχει στη χώρα και η οποία από την περασμένη Δευτέρα έχει σταματήσει την παραγωγή εξαιτίας βλάβης στα μηχανήματα. Λόγω βραχύτητας της ζωής του ραδιοφαρμάκου δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής του από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού ογκολογικών –κυρίως– ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι στη μονάδα PET/CT του νοσοκομείου Παπαγεωργίου τις τρεις πρώτες ημέρες της διακοπής προμήθειας ραδιοφαρμάκου ακυρώθηκαν περισσότερα από 30 προγραμματισμένα ραντεβού. Οπως ανέφερε ο διευθυντής του Γ΄ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ στο Παπαγεωργίου, καθηγητής Γεώργιος Αρσος, για τη συγκεκριμένη εξέταση έχει τεράστια σημασία ο χρόνος, αφού βάσει αυτής αποφασίζεται η επόμενη ημέρα της θεραπείας για τους ασθενείς. Οι ογκολογικοί ασθενείς θέλουν να λάβουν άμεσα την απάντησή τους, μπορεί να έχουν προγραμματιστεί χειρουργεία ενώ και η ίδια η εξέταση απαιτεί προετοιμασία (π.χ. τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής).

«Εχουν αγωνία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, είναι πολύ αναστατωμένοι. Για να τους εξυπηρετήσουμε θα πρέπει, εφόσον αποκατασταθεί η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, να τους επαναπρογραμματίσουμε τα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο γιατί η μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», τονίζει ο κ. Αρσος.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Παπαγεωργίου κ. Βασίλειος Παπάς, σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει το πρόβλημα «αρνητικές επιπτώσεις ενός μονοπωλιακού καθεστώτος και τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μονάδας παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στο νοσοκομείο και η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους. Σημειώνεται ότι σήμερα το κόστος του ραδιοφαρμάκου στην Ελλάδα είναι 742 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 200-250 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή