Τσίπρας-Μέρκελ: Πρέσπες, προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα

Τσίπρας-Μέρκελ: Πρέσπες, προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι το αναπόφευκτο κάδρο που πλαισιώνει τη σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την ώρα των επαφών της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα συζητεί και, ενδεχομένως, θα ψηφίσει για τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, η ατζέντα των συνομιλιών της καγκελαρίου στην Αθήνα δεν περιορίζεται σε αυτή. Από το Βερολίνο ήδη γίνεται σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν συνδέεται με καμία παραχώρηση εκ μέρους της Γερμανίας σε πιθανή δημοσιονομική «χαλάρωση» ή εγκρίσεις μέτρων όπως η αναστολή περικοπής των συντάξεων το 2019. Το προσφυγικό αναμένεται, επίσης, να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ, αλλά και ζητήματα ευρύτερης σημασίας. Οπως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, στα Βαλκάνια αλλά και στην Aνατολική Μεσόγειο, υπό το φως και των εξελίξεων που καταγράφονται στην Τουρκία.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα (OPEN TV), ως έμμεση πλην σαφής συμβολική πράξη στήριξης της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χθες την επιτυχή, όπως είπε, πορεία της Ελλάδας έξω από τα μνημόνια ως επίτευγμα και της κ. Μέρκελ. Ενώ προσέθεσε ότι η κ. Μέρκελ επιθυμούσε να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, κάτι που ο ίδιος δρομολόγησε με την πρόσκλησή του προς την καγκελάριο της Γερμανίας ώστε να γίνει σαφές στην κοινή γνώμη πως η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει προς το καλύτερο. «Η κ. Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Εχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μας έχει να κάνει με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και για τους δυο μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «ήθελε πολύ και η ίδια εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Ηθελα να την προσκαλέσω μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της».

Παρ’ όλα αυτά, στο Βερολίνο φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει προς τον κ. Τσίπρα την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ήδη από χθες η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι το Βερολίνο τη στηρίζει. Μάλιστα ο κ. Ζάιμπερτ απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση με ζητήματα δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς τη διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη». Και προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά, εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή