Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/01/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοβούνται «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων

Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ανοχής δημιουργεί εμπόδια στις προσπάθειες της χώρας να προχωρήσει μπροστά, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα στείλει αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές, όπως προειδοποιεί σε νέα έκθεσή της η Axia Research. Οπως εξηγεί, μια κυβέρνηση ανοχής θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να περάσει τα δικά του νομοσχέδια, εκτός και αν εξασφάλιζε τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία. Αν και η ψηφοφορία των νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις υποστηρικτικές της κοινωνίας θα είναι εύκολες, αυτό δεν θα ίσχυε απαραίτητα στην περίπτωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πρέπει να ολοκληρώσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου α) να λάβει τις πληρωμές από τα ANFAs και τα SMPs και β) να πείσει τους επενδυτές ότι η οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να βγει στις αγορές.

Πρώτη για έναν ακόμα μήνα στην ανεργία η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια ανεργίας εξακολουθεί να αναδεικνύεται η χώρα μας στους κόλπους της Ε.Ε., παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά το υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 18,6%. Τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα και ακολουθεί η Ισπανία με 14,7%. Για όποιους θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, πάντως, να σημειώσουμε ότι μετά την Κροατία τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε., μέσα σε ένα χρόνο, από 20,8% τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 18,6% τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μειωμένο το πλεόνασμα της ΕΕΤΤ για το 2019

Μειωμένο είναι και φέτος το πλεόνασμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 30,4 εκατ. ευρώ από 29,9 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και 45,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017. Η μεγάλη μείωση αποδίδεται στη μείωση των εσόδων από τέλη (περίπου 10 εκατ. ευρώ), αλλά και στην αύξηση των δαπανών. Η επιτροπή σκοπεύει να δαπανήσει 2,3 εκατ. ευρώ στην αγορά επίπλων, ενώ και φέτος η μισθοδοσία θα είναι αυξημένη κατά 1 εκατ. ευρώ.

«Αγνωστες» οι εισφορές για τους διαχειριστές

Στο «σκοτάδι» παραμένουν επιχειρηματίες αλλά και λογιστές που ακόμη περιμένουν από τον ΕΦΚΑ την έκδοση των απαιτούμενων πακέτων κάλυψης αλλά και οδηγίες υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων για τους διαχειριστές-μέλη ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών (Ο.Ε. ή Ε.Ε.), καθώς και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 13 Απριλίου του 2018, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι οι αμοιβές διαχείρισης των μελών στις συγκεκριμένες μορφές εταιρειών υπόκεινται σε εισφορές ΕΦΚΑ από 1/6/2018, σύμφωνα με τις διατάξεις που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς.

Αγωνία στη ΔΕΗ για τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Την ετοιμότητα της ΔΕΗ να υποδεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών για τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης στις 23 Οκτωβρίου, αλλά και την έμμεση ανησυχία του για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή των επενδυτών εξέφρασε με χθεσινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.). Ενδεικτική της ανησυχίας του κ. Παναγιωτάκη περί των εκκρεμοτήτων είναι η ελπίδα που εξέφρασε ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέτε Βεστάγκερ θα συμβάλει ώστε να δοθούν εγκαίρως οι θέσεις της Επιτροπής για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), αλλά και η υπευθυνότητα που ζήτησε δημοσίως από τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για τον καθορισμό ικανοποιητική τιμής πώλησης του λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτης. «Ο ιδιώτης θα δείξει, ως οφείλει, την ανάλογη υπευθυνότητα. Το θέμα πρέπει να λήξει το συντομότερο», είπε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας για την τροφοδοσία της Μελίτης. Τόνισε, τέλος, ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά η διαδικασία αποχώρησης του προσωπικού από τις προς πώληση μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή