Ο μαξιλαροπόλεμος του κ. Τσακαλώτου

Ο μαξιλαροπόλεμος του κ. Τσακαλώτου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε ο υπουργός Οικονομικών λέει την αλήθεια; Δεν πέρασε ένας μήνας όταν ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωνε στους οπαδούς τού κόμματος: «Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2, 3, 4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό». Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι αγορές παραμένουν εχθρικές παρά τις υποτιθέμενες «επιτυχίες» της Ελλάδας. Κάνει ότι δεν κατανοεί πως οι αγορές είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, υπό διαφορετικές προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει την αλήθεια. Γνώριζε πριν από έναν μήνα ότι μια νέα έξοδος στις αγορές –για τον Ιανουάριο– είναι προγραμματισμένη. Ενα νέο ομόλογο, όχι πολύ μεγάλο (μέχρι 5 δισ.) η άμεση προαγορά του οποίου από τους βασικούς διεθνείς διαπραγματευτές είναι δεδομένη, άρα και η «επιτυχία» του, αναμένεται να κυκλοφορήσει. Με αυτή τη σιγουριά ο υπουργός είπε, προ δύο ημερών, σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η κυβέρνηση θα βγει στις αγορές όποια στιγμή κρίνει κατάλληλη. Παραδέχεται, λοιπόν, πως το θέμα δεν είναι να εκδώσουμε ένα κάποιο ομόλογο, αφού αυτό το έχει διασφαλίσει, αλλά να επιστρέψουμε στις αγορές ως μια χώρα της Ευρωζώνης και όχι της επικίνδυνης ζώνης του παγκόσμιου συστήματος ομολόγων.

Καλός γνώστης των αγορών κεφαλαίου, που έχει κερδίσει με τη δουλειά του την αποδοχή όλων των πλευρών, σημείωνε τις προηγούμενες μέρες ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η πώληση νέων ελληνικών ομολόγων. Βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να γίνει και το μόνο εμπόδιο είναι το κόστος, δηλαδή το επιτόκιο που θα ζητήσει η αγορά. Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω όταν θεωρούσε πως τα ελληνικά επιτόκια παρέμεναν υψηλά λόγω της κρίσης με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αφού ναι μεν το θέμα αυτό ρυθμίστηκε, αλλά οι αποδόσεις που απαιτεί η αγορά για τα ομόλογά μας παρέμειναν στο… ύψος τους.

Η αγορά περιμένει την αναβάθμιση του κινδύνου «Ελλάδα» από τον οίκο εκτιμήσεων κινδύνων Standard’s and Poors, εξέλιξη που θα βοηθήσει στη μερική αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ακόμη κι έτσι όμως, είναι προφανές ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν έχει ρυθμίσει το κύριο ζήτημα που μας οδήγησε στα μνημόνια.

Η ελληνική οικονομία είναι η μόνη μεταξύ των κρατών της Ζώνης του Ευρώ που παραμένει σε μειονεκτική θέση, αφού και την περίοδο της αναπτυξιακής επαναφοράς (2015-2018) χάσαμε και το «τζάμπα χρήμα» του κ. Ντράγκι και αυξημένους κινδύνους λόγω πολιτικών και γεωπολιτικών εμπλοκών αντιμετωπίζουμε. Ο κ. Τσακαλώτος έμεινε αγκαλιά με το «μαξιλάρι» των 25 δισ. και εμείς παγιδευμένοι στην παγωνιά της στασιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή