Οι θησαυροί της Παλμύρας αποκαθίστανται

Οι θησαυροί της Παλμύρας αποκαθίστανται

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Το κοπιαστικό έργο της αποκατάστασης των αρχαιολογικών θησαυρών που καταστράφηκαν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο μουσείο της Παλμύρας συνεχίζεται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Δαμασκού. Εκεί, η αρχαιολόγος Μουντατζάμπ Γιουσέφ αποκαθιστά αυτές τις ημέρες προτομή γυναίκας, την οποία είχαν θρυμματίσει οι τζιχαντιστές, θεωρώντας την βλάσφημη.

Οι φανατικοί ισλαμιστές κατέστρεψαν ό,τι απεικόνιζε ανθρώπινες μορφές τις δύο φορές που κατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία.

Η συγκεκριμένη προτομή, ηλικίας 1.800 ετών, που απεικονίζει εύπορη κάτοικο της πόλης, ντυμένη με χιτώνα και βαρύτιμα κοσμήματα, ονομάστηκε «Η Καλλονή της Παλμύρας». Η προτομή καταστράφηκε, όμως, ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης των τζιχαντιστών κατά της πόλης το 2015. Μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό κυβερνητικό στρατό, με την εναέρια υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας τον Μάρτιο του 2016, η προτομή της «Καλλονής» εγκιβωτίστηκε σε ειδική συσκευασία, για να μεταφερθεί στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Δαμασκού, μαζί με άλλα αντικείμενα που είχαν υποστεί ζημιές. Οταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της προτομής στα μέσα του προηγούμενου έτους, η «Καλλονή» βρισκόταν σε κομμάτια.

«Τα χέρια και το πρόσωπο είχαν καταστραφεί εντελώς, όπως και τμήματα του φορέματος», λέει η Γιουσέφ, που εργάζεται για την αποκατάσταση της προτομής τους τελευταίους δύο μήνες. Η Γιουσέφ είναι μία από τους δώδεκα αρχαιολόγους οι οποίοι εργάζονται για την αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαιοτήτων της Παλμύρας στο μουσείο της Δαμασκού. Ο Μαμούν Αμπντουλκαρίμ, πρώην επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Συρίας, αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, θρυμματισμένα αρχαιολογικά εκθέματα μεταφέρθηκαν σε κουτιά πυρομαχικών, που διέθεσε ο συριακός στρατός μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας.

Ελλειψη αρχείων

Η πολύ κακή κατάσταση των αρχαιολογικών θησαυρών δεν επιτρέπει την ακριβή τους καταγραφή και εκτίμηση, ενώ η μανία των τζιχαντιστών, που πυρπόλησαν τα αρχεία του μουσείου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των συντηρητών. Οι μαχητές του ISIS, όμως, ίσως να εκτελούσαν εντολές της ηγεσίας τους, όταν πυρπόλησαν τα αρχεία του μουσείου της Παλμύρας, καθώς η εξαφάνιση της ταυτότητας των ευρημάτων ενδέχεται να επέτρεψε στη διοχέτευσή τους στη διεθνή μαύρη αγορά αρχαιοκαπηλίας και στις ιδιωτικές συλλογές εύπορων ιδιωτών στη Δύση και στην Ασία. Η έλλειψη αρχείων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των συντηρητών, που εξαρτώνται τώρα από έμμεσες πηγές για την αποκατάσταση των θησαυρών της πόλης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή