Στήριξη Μέρκελ σε Πρέσπες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορά στις δυσκολίες που πέρασαν οι Ελληνες κατά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τα προηγούμενα χρόνια, επέλεξε να αρχίσει η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Κυρίως, όταν οι Ελληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», είπε ενδεικτικά η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο βάρος σήκωσαν ιδιαίτερα οι άνεργοι. «Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία αναφέρθηκε εν συνεχεία, εκτενώς, στη γερμανική στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Οπως είπε, η επίσκεψή της στοχεύει στην ανάκαμψη της Ελλάδας, στην επιστροφή της στις αγορές και στη μείωση της ανεργίας. Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα, αφήνοντας, ωστόσο, κάποιες αιχμές για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, υπογράμμισε τις επαφές που θα έχει σήμερα με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και τις κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα των εξαγωγών. Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την ανάδειξη της Γερμανίας σε τιμώμενη χώρα κατά τη ΔΕΘ του 2020, ενώ τόνισε και τα τέσσερα εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά το 2018.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, αναφέροντας μάλιστα τη χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία». Οπως είπε η κ. Μέρκελ, η συμφωνία είναι επωφελής για όλους, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες των κ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξή της. Η κ. Μέρκελ είπε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντησή της θα τονίσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη το όφελος που έχει για την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Ευρώπη η συμφωνία των Πρεσπών. Η καγκελάριος είπε ότι όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα θα πρέπει τα κόμματα να τηρούν σωστή στάση. Και συμπλήρωσε: «Θα θέσω τα θέματα αυτά στον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να αλλάξω τα πράγματα επειδή μίλησα ως καγκελάριος της Γερμανίας». Η Ν.Δ. εξέφρασε την «ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και την παραδοχή της ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της Ν.Δ. και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε, επίσης, «αιφνιδιασμένη» από την ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση».

Η κ. Μέρκελ μίλησε, επίσης, για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι έπληξε την Ελλάδα σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα. Και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα στηρίξει την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Από τις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα, η πλέον έντονη ήταν η σαφής προειδοποίηση που απηύθυνε προς τα Τίρανα για την απόλυτη διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και του σεβασμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο κ. Τσίπρας έθεσε, επίσης, στην κ. Μέρκελ την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Αθήνας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή