Διάλογος κυβέρνησης – Εκκλησίας: σύγκλιση σε κομβικά σημεία

Διάλογος κυβέρνησης – Εκκλησίας: σύγκλιση σε κομβικά σημεία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο «αγκάθι» της μισθοδοσίας του κλήρου και το 15ο σημείο της προσυμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στις 6 Νοεμβρίου –«οι δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της», έλεγε– είναι τα κομβικά σημεία για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη χθεσινή δίωρη ενημέρωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του γ.γ. της κυβέρνησης Ακρίτα Καϊδατζή, στα μέλη της επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για το θέμα, διεφάνη ότι υπάρχει σύγκλιση σε δύο από τα τρία ζητήματα.

Το νομοσχέδιο θα αποσταλεί από την κυβέρνηση στην Εκκλησία την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου. «Θα το μελετήσουμε διεξοδικά, θα απαντήσουμε γραπτώς και προφορικώς και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Ειδικότερα, τρία είναι τα σημεία που απασχόλησαν τις δύο πλευρές: η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι οργανικές θέσεις των ιερέων και η μισθοδοσία των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν διαφέρει από εκείνη της 6ης Νοεμβρίου: «Θα δημιουργηθεί ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας, που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο ταμείο προς αξιοποίηση. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος».

Ως προς τις οργανικές θέσεις, προτείνεται αύξησή τους στις 10.000 από τις 8.760 σήμερα.

Για το θέμα της μισθοδοσίας το προσχέδιο της 7ης Νοεμβρίου ανέφερε ότι θα διασφαλίζεται η μισθοδοσία των κληρικών, οι οποίοι ωστόσο «δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών». Η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να βρει ένα σημείο προσέγγισης, αφού «η πάγια θέση της Ιεραρχίας είναι ότι η Εκκλησία δεν συζητά τα περί αλλαγών στο μισθολογικό των ιερέων», όπως επανέλαβε με νόημα χθες η επιτροπή της Εκκλησίας. Η επιτροπή θα διαπραγματευθεί επί κυβερνητικής πρότασης, αλλά η Ιεραρχία θα λάβει την τελική απόφαση. Για το θέμα ο μητροπολίτης Πειραιώς κατέθεσε χθες αίτημα για άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή