Αποψη: Είναι η παράταση του Brexit αναπόφευκτη;

Αποψη: Είναι η παράταση του Brexit αναπόφευκτη;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δημόσιο διάλογο της Βρετανίας είναι εσχάτως εξαιρετικά δημοφιλής η φράση «η Βουλή αναλαμβάνει τον έλεγχο του Brexit». Η Τερέζα Μέι έχει υποστεί 31 ήττες σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες στη διάρκεια της θητείας της. Στις πιο εμβληματικές από αυτές, οι διαφωνούντες βουλευτές κατάφεραν με τις τροπολογίες τους να έχουν ψήφο επί της ουσίας στους όρους του Brexit και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Οι ήττες είναι πρωτόγνωρες στα σύγχρονα πολιτικά χρονικά (o κυβερνητικός συνασπισμός Κάμερον-Κλεγκ είχε χάσει λιγότερες από δέκα ψηφοφορίες). Η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να ασκήσει την πολιτική της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει για λογαριασμό της η Βουλή. Πρώτον, δεν είναι αυτός ο ρόλος της.

Αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση στηριζόμενη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή σε μετεκλογικές συμμαχίες. Ακόμη όμως και αν οι βουλευτές επιχειρούσαν να κάνουν τη δουλειά της πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσαν ούτε εκείνοι να φέρουν εις πέρας την έξοδο από την Ε.Ε. Kαμία εκδοχή του Brexit δεν συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντιθέτως, διαφορετικές ομάδες βουλευτών προτείνουν διαφορετικούς τρόπους εξόδου ή ουσιαστικής παραμονής στην Ε.Ε.

Η ενίσχυση του ρόλου της Βουλής είναι μεν θετική εξέλιξη, αλλά στην παρούσα συγκυρία προκύπτει ως συνέπεια των τακτικισμών από συνασπισμούς βουλευτών οι οποίοι μέσα σε καθεστώς άτυπης ακυβερνησίας, προσπαθούν να στρέψουν το Brexit προς το ρεύμα που τους εξυπηρετεί. Είναι μία μάχη καθυστερήσεων, κυρίως από τους οπαδούς της παραμονής – «ανταρτοπόλεμο» τον χαρακτήρισε χωρίς περιστροφές η remainer Συντηρητική βουλευτής Σάρα Γόλαστον.

Φαίνεται πάντως πως ο πόλεμος φθοράς φέρνει αποτελέσματα. Η παράταση του Brexit μοιάζει πια αναπόφευκτη, όπως δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Ολα δείχνουν πως την ερχόμενη Τρίτη, η Μέι θα χάσει την ψηφοφορία για την έγκριση των όρων του Brexit.

Οι μέρες λιγοστεύουν, οι διαπραγματευτές στις δύο πλευρές άρχισαν ήδη να συζητούν τα διαδικαστικά της παράτασης. Η 29η Μαρτίου 2019, ως η ιστορική μέρα της εξόδου των Βρετανών από την Ε.Ε. αρχίζει να βγαίνει από το πλάνο.

* O κ. Θ. Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή