Πολιτικοί τριγμοί στην Ιταλία

Πολιτικοί τριγμοί στην Ιταλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τριγμούς στην ιταλική συγκυβέρνηση προξενεί το μεταναστευτικό, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να υποδεχθεί στην Ιταλία πρόσφυγες που παράδερναν επί 19 ημέρες στα κύματα της Μεσογείου. Η απόφαση του Κόντε, που προέρχεται από το συγκυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων, αμφισβητεί την κεντρική πολιτική επιλογή του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι περί κλειστών λιμανιών.

«Η κυβέρνηση υπάρχει, αλλά μετά από αυτό έχει τελειώσει», εκτίμησε ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα» Στέφανο Φόλι. «Η κυβέρνηση προσεγγίζει το σημείο χωρίς επιστροφή».

Η εσωτερική αβεβαιότητα δεν εμποδίζει τις απόπειρες του Ματέο Σαλβίνι να οικοδομήσει πανευρωπαϊκό άξονα στη βάση της εχθρότητας απέναντι στη μετανάστευση. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, δεν εντάσσεται μεν στον άξονα αυτόν, αλλά επιχειρεί να ωθήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε μια συμμαχία μαζί του.

Πολιτικοί τριγμοί στην Ιταλία-1

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δεν μετέχει στον άξονα Ιταλίας – Πολωνίας, αλλά επιχειρεί να ωθήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να συμμαχήσει μαζί του.

«Ο Σαλβίνι είναι ο δικός μου ήρωας», είπε ο Ορμπαν μία ημέρα αφότου ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε από τη Βαρσοβία ότι, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ένας «ιταλοπολωνικός άξονας» πρέπει να αντικαταστήσει τον γαλλογερμανικό.

Μετά τη συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι με τον επικεφαλής του πολωνικού κόμματος PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συμφωνούν στα περισσότερα ζητήματα.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του έντονα αντιρωσικού πολωνικού κόμματος υπάρχουν αμφιβολίες για μια συμμαχία με τη Λέγκα του Σαλβίνι, εξαιτίας της φιλορωσικής στάσης της.

Ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι έχει «μεγάλες ελπίδες» για την ιταλοπολωνική συμμαχία, ενώ στρεφόμενος προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διερωτήθηκε γιατί κάθε φορά που αναζητεί συμμαχίες, αυτές εξαντλούνται σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης. Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των λιγοστών ανεξάρτητων ουγγρικών μέσων ενημέρωσης, ο Ορμπαν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για υποθέσεις διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι δεν αναμειγνύεται σε επιχειρηματικές υποθέσεις. Ο παιδικός του φίλος, Λορίνκ Μεζάρος, ο οποίος μέχρι προ ολίγων ετών εργαζόταν ως τεχνικός εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, χαρακτηρίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το περιοδικό Forbes ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουγγαρίας, με περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή