Ο κ. Π. Καμμένος θέτει «όρους» προς το Μαξίμου

Ο κ. Π. Καμμένος θέτει «όρους» προς το Μαξίμου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό και συγχρόνως το πιο σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να παιχτεί σήμερα κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο, με τα ενδεχόμενα, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, να είναι όλα ανοιχτά. Με δεδομένο πως ο πρωθυπουργός που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων, ξεδίπλωσε –έστω εν μέρει– τις σκέψεις του κατά την πρόσφατη συνέντευξή του, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία Καμμένου για τις Πρέσπες, αλλά θα είναι το να αποσύρει ο μικρός εταίρος τη στήριξή του στην κυβέρνηση, το βάρος αναπόφευκτα πέφτει στην πλευρά Καμμένου.

Κομματικές πηγές των ΑΝΕΛ σημείωναν χθες στην «Κ» ενόψει του ραντεβού, πως τίποτα δεν αποκλείεται και όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της συζήτησης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Καμμένος πιθανότατα θα θέσει στον πρωθυπουργό κάποιους όρους, δίνοντας αντίστοιχα «ανταλλάγματα». Ο ένας είναι να αποσυρθούν όλοι οι υπουργοί από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας ζήτημα για τον κ. Καμμένο, όχι μόνο για λόγους γοήτρου, καθώς εκείνος τους τοποθέτησε στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως κομματικής επιβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσει τις διαρροές στο κόμμα του, εξακολουθώντας να διατηρεί το απαραίτητο όριο των 5 βουλευτών –σήμερα έχει επτά συμπεριλαμβανομένου του ιδίου– για να είναι επικεφαλής Κ.Ο. Η δεδομένη εξάλλου απώλεια του κ. Παπαχριστόπουλου κάνει απαγορευτικές περαιτέρω διαρροές.

Στην ίδια λογική αναμένεται να επαναλάβει προς τον πρωθυπουργό πως έχουν συμφωνήσει να μη δεχθεί κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ως «αντάλλαγμα» ο κ. Καμμένος σκέπτεται, κατά πληροφορίες, να μη θέσει κομματική πειθαρχία σε επικείμενη ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης –αντίθετα με τη συμφωνία των Πρεσπών που την έχει προαναγγείλει– αφήνοντας τους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση. Είναι μία κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί «καλής θέλησεως» για φιλικό διαζύγιο, καθώς μπορεί να μην ικανοποιεί στο ακέραιο το πρωθυπουργικό αίτημα για μη άρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ, ωστόσο τον διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό να στηριχθεί από μερίδα βουλευτών των ΑΝΕΛ. Κομματικές πηγές των ΑΝΕΛ σημείωναν πως ανεξάρτητα από την έκβαση της συνάντησης, θεωρούν «απίθανο» να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος σήμερα, με την αποχώρηση να προβλέπεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία 24ωρα δεν είναι καλό, με καλά γνωρίζοντας τα παρασκήνια να λένε πως «το γυαλί έχει ραγίσει». Ενδεικτικό είναι ότι χθες ο κ. Κατσίκης δήλωσε πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, μία τοποθέτηση που κρίθηκε από το Μαξίμου ότι προκαταλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις Τσίπρα – Καμμένου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κ. Τοσουνίδης, άφηνε αιχμές για τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για παραβίαση του μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί να είναι μέχρι τον Μάρτιο «αλλά συντόμευσε τους χρόνους». Την ίδια ώρα η κ. Σβίγκου, τραβώντας από την άλλη το σκοινί, καλούσε τον κ. Καμμένο να διαψεύσει τον κ. Κατσίκη, όπως έχει γίνει «και άλλες φορές». Πρόσθεσε δε, πως αν αυτή τη φορά δεν γίνει το ίδιο, τότε οι διαφορές θα λυθούν με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή