Το φαινόμενο Νίκος Σκαλκώτας

Το φαινόμενο Νίκος Σκαλκώτας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική εξωστρέφεια αλλά και εις βάθος έρευνα φέρνει το Ετος Σκαλκώτα, που συσπειρώνει με πληρότητα και άλλη τόση φιλοδοξία ένα πυκνό σώμα γνώσης και εμπειρίας γύρω από το έργο του Ελληνα συνθέτη. Με εντυπωσιακή συστράτευση δυνάμεων, γεννήθηκε μία συνέργεια που φέρνει σε δρόμο κοινού σκοπού τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Το Ετος Σκαλκώτα πυροδοτείται από την παραχώρηση του Αρχείου Σκαλκώτα από το Ιδρυμα Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και ενεργοποιείται από την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη και την εκπνοή των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Ετος Σκαλκώτα φιλοδοξεί να είναι κάτι πέραν των προβλέψιμων επετειακών αφιερωμάτων. Οπως ελέχθη χθες σε συνέντευξη Τύπου, από το πάνελ ευρείας εκπροσώπησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, ζητούμενο είναι η με κάθε τρόπο προβολή και κατανόηση του έργου του Σκαλκώτα με όλα τα ώς τώρα γνωστά και τεκμηριωμένα στοιχεία ούτως ώστε να προκληθούν «γεγονότα». Αναμένεται κινητοποίηση του μουσικού κόσμου και συμβολή κάθε μουσικού που έχει επισταμένως ασχοληθεί με τον Σκαλκώτα, αλλά πέραν αυτών ο Σκαλκώτας προβάλλεται και ως ο διεθνής Ελληνας συνθέτης του 20ού αιώνα. Το Διεθνές Συνέδριο, που θα γίνει στην Αθήνα τον Νοέμβριο από τη Μουσική Βιβλιοθήκη και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας, συμβάλλει στην περαιτέρω «διεθνοποίησή» του.

Το φαινόμενο Νίκος Σκαλκώτας-1

«Τριάντα έξι (36) Ελληνικοί Χοροί». Επεξεργασία για ορχήστρα, «Πελοποννησιακός» (1934). Αποτελούν το πιο δημοφιλές έργο του συνθέτη.

Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, τόνισε την εξαιρετική συγκυρία της μελέτης του Αρχείου Σκαλκώτα και τη διαρκή ώσμωση ιδεών που θα προκαλεί το Ετος Σκαλκώτα μέσα από τις συναυλίες αλλά και τη σειρά συζητήσεων στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης, για τις οποίες μίλησε και η διευθύντρια Στεφανία Μεράκου (Ο Σύλλογος απένειμε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό ειδική χορηγία για εκπόνηση βραχύβιας μουσικολογικής μελέτης στο Αρχείο Σκαλκώτα). Η υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης, Βάλια Βράκα έκανε χθες μια σύντομη ξενάγηση σε ενδεικτικό υλικό από το Αρχείο Σκαλκώτα. Ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, μίλησε για την πυκνότητα των συναυλιών με έργα Σκαλκώτα σε βάθος χρόνου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής, μίλησε για το ερευνητικό ενδιαφέρον της ορχήστρας πάνω στο έργο του Σκαλκώτα και την πρώτη ηχογράφηση τονικών έργων του. Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών θα προκηρύξει διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη του Σκαλκώτα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ιωσήφ Παπαδάτος. Ο Πέτρος Φραγκίστας, πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Αιμιλίου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου, τόνισε την ανάγκη και την αξία αυτών των συνεργειών.

Το φαινόμενο Νίκος Σκαλκώτας-2

Ο Νίκος Σκαλκώτας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Βερολίνο την περίοδο 1927-1933.

Παρόντες ήταν χθες και πολλοί μουσικοί, όπως ο συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης, έργα του οποίου θα ερμηνευθούν μαζί με έργα Σκαλκώτα στις 14/1 στο Μέγαρο υπό τον Νίκο Τσούχλο που θα διευθύνει τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Σήμερα, η ΚΟΑ εγκαινιάζει τον κύκλο «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του» με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί) και μαέστρο τον Λέον Μπότσταϊν. Πλήθος συναυλιών και εκδηλώσεων θα ακολουθήσουν.

Το Ετος Σκαλκώτα εξακτινώνει, επίσης, δράσεις εντός και εκτός αιθουσών με συνέργειες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή