Το μυστήριο των εξ Ινδίας ύποπτων φακέλων

Το μυστήριο των εξ Ινδίας ύποπτων φακέλων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστήριο καλύπτει τη μαζική αποστολή φακέλων με ύποπτο περιεχόμενο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ενώ σήμερα σημειώθηκαν νέες αποστολές σε Ρέθυμνο, Πάτρα, Κόρινθο, Ιωάννινα, στο ΤΕΙ Λαμίας και στο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Mediterranean College στη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους φακέλους που εστάλησαν σήμερα με τα ΕΛΤΑ δεν έχει ανοιχτεί, ενώ  η Πυροσβεστική έχει ήδη ενημερωθεί για την περισυλλογή τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είχαν φτάσει ήδη τα δώδεκα. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε –αρχικά τουλάχιστον– η Αντιτρομοκρατική και τη διαχείριση των ύποπτων φακέλων οι ειδικές ομάδες αντιμετώπισης ΧΒΡΠ (χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών) απειλών της Πυροσβεστικής. Oλοι οι φάκελοι φέρονται να είχαν ταχυδρομηθεί από την Κεράλα της Νότιας Ινδίας. Hταν κίτρινου χρώματος και είχαν σφραγίδα και τέσσερα γραμματόσημα Ινδίας στην εξωτερική επιφάνειά τους. Στο εσωτερικό αντίστοιχα, υπήρχαν τέσσερα φυλλάδια για το Ισλάμ γραμμένα στα αγγλικά. «Ο άνθρωπος και οι άπιστοι», «Η απόλυτη νίκη για το Ισλάμ θα έρθει, όχι όμως μέσω των μουσουλμάνων», «Ανθρωπε, να είσαι άνθρωπος όχι σατανάς» και «Πώς να παρατείνετε τον χρόνο αλλαγής της πολικότητας της γης, το μόνο όπλο κατά της τρομοκρατίας» είναι οι τίτλοι των τεσσάρων προπαγανδιστικών φυλλαδίων.

Από την επεξεργασία του πρώτου από τους δώδεκα φακέλους στο Γενικό Χημείο του Κράτους προέκυψε ότι στο χαρτί είχε σκόπιμα προστεθεί «ερεθιστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται όταν υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη άνοιξαν τον έναν από τους ύποπτους φακέλους που είχε ως αποδέκτη την πρύτανη κ. Χρυσή Βιτζιλάκη και αντιμετώπισαν ενοχλήσεις στο στόμα και τη μύτη. Ενημέρωσαν τις Αρχές και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο του νησιού, όπου τέθηκαν σε καραντίνα σε ειδικό χώρο. Μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους αποχώρησαν. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η κ. Βιτζιλάκη είχε επισημάνει ότι τα επτά μέλη της κοινότητας που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Τις ώρες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι παρόμοιοι φάκελοι είχαν σταλεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στα Χανιά, στην Κέρκυρα, στον Βόλο, στην Κεφαλονιά, στην Αρτα, στην Κοζάνη, στη Σπάρτη, στη Θεσσαλονίκη, στην πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι, ενώ ύποπτος κρίθηκε και ένας φάκελος που εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ του «Ελ. Βενιζέλος». «Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος δήλωσε στην «Κ» ότι άνοιξε τον φάκελο δίχως να αντιμετωπίσει την παραμικρή αδιαθεσία: «Αρχικά τα πέταξα στον κάδο ανακύκλωσης. Μετά τη δημοσιοποίηση ωστόσο όσων διαδραματίστηκαν στη Μυτιλήνη αποφάσισα να ενημερώσω την ΕΛ.ΑΣ. Τον ύποπτο φάκελο παρέλαβε μέσα σε νάιλον σακούλα αστυνομικός της Ασφάλειας Χανίων», τόνισε. Παρομοίως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης δήλωσε ότι ο ύποπτος φάκελος είχε κολλημένα εξωτερικά τέσσερα γραμματόσημα Ινδίας και παραλήπτη τον πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου. Εξι υπάλληλοι του ιδρύματος μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή